Zeus+Dione, между съвременността и традициите

Новата колекция за дома на гръцката модна марка надхвърля класическите представи за стил и дизайн, чрез уникална интерпретация на митологията и традициите

 

Zeus + Dione e гръцка модна марка, създадена през 2012 г от Марева Грабовски и Димитра Колотура. В рамките на Парижката модна Седмица дуото представи новата си колекция, но и напълно ексклузивната линия декоративни предмети за дома. В нея намираме свещници, купи, чинии, покривки…Нейното наименование, Филоксения, говори за любов към другия, гостоприемство, учтивост и доброта.

С богато наследство, вкоренено в митологията и символиката, Zeus+Dione надхвърля класическите представи за стил и дизайн, чрез уникална интерпретация на митологията и традициите. Докато различни аспекти на древната култура влияят върху дизайна на всяка нова колекция, гръцката буква Delta е преобладаващ акцент във всеки модел, отразявайки идеята за духовност, хармония и креативност.

Отвъд символизма, линията за дома на Zeus+Dione е повлияна от минимализма, геометрията и прецизността- елементи, преобладаващи в класическата гръцка архитектура и дизайн.

Всеки един предмет от колекцията е изработен в Гърция от опитни занаятчии, пазещи древните традиции.

Философията на Zeus+Dione се основава на диалога между минало и настояще, на контраста между абстрактния дорийски стил и фигуративния коринтски, на противопоставянето между благородство и смирение. Тя също преразглежда начина, по който живеем, начина, по който владеем пространствата или избираме предметите, които ни помагат да комуникираме с другите.

Нюансите на слонова кост, кобалтово синьо и метал са в колекцията са вдъхновени от цветовете на Егейско море, както и от играта на светлината по варосаните архитектурни обеми, типични за Цикладите.

 

Специални издания