Ястия с истории

Ресторант Флорет в хотел InterContinental представи авторско меню на шеф Марианна Александрова, победителка от телевизионното състезание Мастършеф 2023 г.

 

Шеф Марианна Александрова, победителката в осми сезон на Мастършеф, предложи незабравимо кулинарно пътешествие на гостите на столичния ресторант Флорет в хотел Интерконтинентал по време на тридневно кулинарно събитие.

 

Менюто с акцент върху диалога между Изтока и Запада изненада с оригиналността си. Преобладаващо азиатските традиционни продукти и начини на приготвяне на ястия бяха интерпретирани през призмата на по-познатата ни европейска кухня. Така например топлото предястие представляваше комбинация между мисо супата и френския буябес, а в десерта се преплитаха японски и италиански влияния.

По време на изисканата вечеря научихме много интересни факти, свързани с историята на световната кулинария. Студеното предястие беше чудесен повод да се запознаем с техниката за готвене на риба или месо с ориз коджи. Този ориз е варен и  ферментирал с благородна плесен. Използва се в рецептите за направата на Мисо паста, Шио Коджи, Саке, Амазаке и редица други познати и не толкова познати японски деликатеси. Също така съдържа витамини от В-комплекс, които помагат за регулиране на кръвообращението и в борбата със стареенето на клетките. Друго негово качество е, че помага за укрепване на имунната система срещу външни фактори. Може да се използва и за зреене на месо, като може да предложи алтернатива на процеса на сухо зреене и да доведе до пълноценен вкус без дълго чакане.

Шеф Александрова представи техниката в мозайка от коджи лаврак, поднесена с уасаби- авокадо крем и маринована краставица.

 

Успяхме да опитаме приготвено с коджи ориз и месо в основното ястие. Крехкото свинско филе бе обгърнато в хрупкава коричка от панко и поднесено с ръчно-приготвени нудли с матча.

 

Особено впечатляващо беше топлото предястие, комбинация от традиционен мисо бульон и френската богата кремообразна рибена супа буябес.

„Обожавам и двете супи,  от една страна заради вкусовите им качества, а от друга заради допълнителната ценност, която им придават историите, свързани с тях. Обожавам ястия с история“, сподели с гостите си шеф Александрова.

За мисо супата се смята, че е включена в ежедневното хранене на самураите по време на периода Камакура (1185–1333 г). Приготвя се  от мисо паста, както и от традиционен японски бульон, наречен Даши. Супата съдържа съставки като зелен лук, тофу, водорасли, могат да бъдат добавени и морски дарове. Според проучвания,  над три четвърти от населението на Япония консумира мисо супа  поне веднъж на ден, защото е здравословна, лесна за приготвяне и изключително вкусна.

Френската класика Буябес, от друга страна, е сложно и богато ястие, създадено в Марсилия. Рецептите за Буябес варират от семейство на семейство, а местните ресторанти спорят кои версии са най-автентични. През 1980 г. единадесет ресторантьори от Марсилия си сътрудничат, за да изготвят харта, която кодифицира както съставките, така и метода на приготвяне.

Името на супата идва от метода на приготвяне – съставките не се добавят наведнъж. Първо се приготвя бульонът, а  след това различните видове риби се добавят един по един и всеки път, когато бульонът заври, котлонът се намалява (baisser).  Традиционно се сервира с Rouille, паста от чесън, жълтъци, червен пипер, галета и рибен бульон, която се добавя като подправка за подсилване на вкуса.

Десертът очарова с нестандартната си комбинация между познати и не толкова познати вкусове. Шеф Александрова предложи прочит на традиционното италианско тирамису, като замести кафето с мача и добави капка юзу за свежест.

Ястията бяха придружени от екзотични коктейли, създадени специално за събитието от талантливия български барман и миксолог Николай Колев.

Елегантен и уютен, Floret Restaurant and Bar се намира в сърцето на София в петзвездния хотел InterContinental на пл. „Народното събрание“. Забележителното му меню го прави любим на всички, които обожават азиатската кухня (резервации може да правите на тел. 0889166000)

 

Специални издания