Zeitz MOCAA: между планината и залива

Ивайло Харалампиев, снимки Iwan Baan

 

В Кейптаун, на най-старото пристанище в Южното полукълбо, в напълно обновен и реформиран някогашен зърнен силоз, от няколко месеца се помещава Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (Zeitz MOCAA) – най-големият музей за съвременно изкуство на територията на Африка. Амбицията му е да показва творби от 2000 г. насам на африкански артисти от всички петдесет и четири страни на континента, както и такива от голямата африканска диаспора по света. В мащабната мисия е записано и „окуражаване нa междукултурното разбирателство“. А за да послужи освен всичко друго и като вдъхновител на млади артисти, Zeitz MOCAA поетично заявява намерението си „да разкаже африканската история чрез изкуството.“ В търсене на нова функция за обявения за историческа забележителност силоз, от оживения квартал V&A Waterfront се спират на идеята за музей. От своя страна колекционерът Йохен Зайц (бивш изпълнителен директор на Puma) има нужда от музей за своята колекция съвременно африканско изкуство.

Студиото на британския архитект Томас Хедъруик получава поръчката да превърне емблематичната индустриална сграда, неизползваема от 1990 г., в модерен комплекс с основна музейна функция. Резултатът е изложбена площ от 9500 кв. м, разпределени в сто галерии на девет етажа. Наподобяващият катедрала атриум в центъра буквално е бил издълбан в сърцевината на старата постройка. Освен изложбено пространство, обновената архитектурна икона на Кейптаун разполага със „скулптурна градина“ на покрива, книжарница, бар ресторант, читални и дори бутиков хотел.

Местоположението на Zeitz Mocaa с известната Тейбъл Маунтин за декор и гледка към океана и града е допълнително предимство в търсене не само на идентичност, но и голяма посещаемост. Хиляди туристи минават оттам всеки ден дори още преди откриването му.

 

Специални издания