За по-красив живот на открито

Изложението spoga+gafa  очерта тенденциите за градинския сектор през 2019
Петя Кръстева, София- Кьолн
Над 2100 изложители представиха новите си продукти на изложението spoga+gafa и заявиха тенденциите и иновациите за градинския сектор през 2019 г. Най-големият градински панаир в света се проведе през септември в Кьолн, Германия.
Spoga+gafa отново показа своя огромен потенциал да свързва производители и търговци. С над 5000 кв.м площ –  повече от 2017 г., секторите за озеленяване, барбекюта и външни кухни показват траен възход. С нарастващата необходимост на хората да излязат сред природата, амбициите на фирмите е всичко, което е вътре, да излезе навън – мебели, кухни, печки и аксесоари.
Тази година „черешката на тортата” беше специалната изложба на мебели, показвани  през годините и превърнали се  по-късно в икони – Icons of Outdoor Furniture Design. Това беше едно истинско пътуване във времето с най-харесваните градински мебели на компаниите-изложители.
Красив живот
 
Това е тенденция, която все повече се развива и обогатява. Фокусът е върху материалите и функционалността, иновациите, новите комбинации и устойчивостта на материалите, както и върху комфорта, ергономичността и полифункционалността.
 „Направете своя оазис и се отпуснете истински”- това е мотото в зеления сектор. Външната мека мебел става все по-удобна и красива. Тенденцията към седене на нивото на земята е насочена предимно към младите хора. Предлагат се ниски плоски столове за открито, както и примамливи лежанки за пълен релакс. Холивудската люлка отпразнува своето завръщане, както и екстравагантните дизайнерски предмети като навиващи се шезлонги, причудливи столчета и пуфове.
За да се удължи животът на открито ,компаниите са направили разработки за атмосферно осветление за вечерните часове. Безжичните светлини, които могат да се зареждат, са с голямо търсене. LED осветление, монтирано директно под чадърите, и печки за по- хладните дни са част от удобствата. Комбинацията между аудио  бар, охлаждаща кутия и осветително тяло е сред акцентите на продуктите за парти атмосфера.
Мебелите
Леки нови материали, стомана  и дърво. Възглавниците, особено при диваните, са обемни, но леки, от плътни фини материи, лесни за сваляне и  почистване. Благодарение на високотехнологичните материали  дизайнерите залагат на вълнуващи структури, които пресъздават класическата ракита. Ратанът все още е изключително популярен. Силно засилен е интересът и към  метала и нови пластмаси. Друга новост са тесни и по- широки ленти, които са преплетени, за да оформят облегалките по много оригинален начин. Люлеещият се стол преживява възход, макар и с модерен дизайн. Плетени и верижни мотиви също набира популярност при аксесоарите, особено при фенерите.
Цветовете
Продуктите са ориентирани към композиции в гамата на пастелните и много меки корал, синьо и зелено. Актуални са също приглушените цветове като сиво, кафяво и черно. Като цяло има ясна тенденция към филигранния дизайн в секцията за хранене, при което материалите и тъканите са с все по-високо качество. Възглавниците са или в цвета на дивана или в  ярки тонове, които добавят цветен акцент.
Уредите
Тенденцията „Гурме за скара” изисква напълно оборудвани външни кухни за готвене на открито. Предлагат се висококачествени модулни решения, при които барбекюто, мивката и работният плот се комбинират по желание. Пазарът на барбекюта е с възходящ тренд. Производителите предлагат не само различни по форма и големина барбекюта, но и  много аксесоари като кожени престилки, здрави дървени дъски, специални вилици и  ножове, които правят барбекюто предпочитано не само през уикендите. Продуктите са  в различни целеви групи. Не е нужно да имаш собствена градина, можеш да направиш пикник в градския парк или на открито извън града.
За поредна година в палати 7 и 8 бе най-шумно и пълно, защото голяма част от уредите бяха използвани на живо в готварски шоута и представления.
За поредна година spoga+ gafa доказа, че е панаир, изцяло обърнат към хората, в желанието си да предложи един по- красив и спокоен начин на живот.

 

Специални издания