Вълнени работи

 
Топло настроение в дома с най-зимния материал  
 
Ирена Куртева
 

 
 
Огън, свещи, дърво, меки одеяла, килими и възглавнички от вълна създават усещане за топлина и уют в дома през зимните месеци.  
Вълната е материал, познат от дълбока древност, който е с много широко приложение – използва се за пълнеж на възглавници и завивки, за килими, дамаски, мебели, декорация, играчки, осветителни тела, подложки за американско сервиране… 
 
Качеството и обработката на вълната варират – тя може да се преде и нишката да е с различна дебелина според приложението, или да се напластява, да се пресова на листове под пара или гореща вода и така се получава филц – нетъкана вълна, много подходяща за декорации и бижута, която лесно се изрязва, формова и залепва. 
 
 Мебелите и килимите от вълна, освен че топлят, са меки, пухкави и задържат топлината. Цветовете и десените могат да са в контрастни и ярки тонове или да са в  меките пастелни естествени нюанси на вълната.
Ръчно плетени или с едра структура одеяла и възглавници добре се комбинират с гладка или филцова повърхност на дивани, пуфове, табуретки и килими и обратно. Комбинацията на вълна с други материали като коприна и памук създава интересни релефи. С различни структури на един и същ материал се постига многообразие и стил. 
 
Малките детайли от филц, като осветителни тела, декорации, играчки, внасят характер и настроение навсякъде в дома.   
 
Целият материал в брой декември/2015
 
 

Специални издания