Вечните мебели

За обзавеждането, което не остарява материално и морално

Ирена Куртева

Няма нищо вечно на този свят, но все пак има неща, които са по-трайни от другите. Като например качественото обзавеждане.

Мебели се произвеждат от векове, но отношението към тях невинаги е било едно и също. В началото са правени на ръка, предимно от дърво. Декорирани са богато с дърворезби и позлата от майстори, които са учили занаята цял живот, тапицирани са с кадифе и коприна…
Но нещата по-късно се променят. През 40-те и 50-те години на миналия век се заражда промишленият дизайн. Навлизат нови материали и нови технологии. Започва времето на консуматорството, ширпотребата, големите серии. Търсят се ниска цена, моден дизайн. Така мебелите от предмети за цял живот се превръщат в мимолетни вещи.

Все пак остават фирми, които залагат на друго – на материалната и моралната дълготрайност на моделите. Някои от тези компании са със столетна история, други до днес произвеждат първите си модели, трети интерпретират наследството в нови форми, но все така качествени и трайни.
Да, „вечните” мебели са скъпи, но има защо. В тях е вложено нещо много повече – ръчен труд, качествен материал, отношение, майсторство, традиция.

Предмети, които могат да навяват спомени или просто да ви изведат поне за малко от градския стрес.

Целият материал в бр. април/2011

 

Специални издания