Вечеря в музея

рецепти и декорация Калина Константинова, снимки „Студио МЕМ”

Провокирани от покана за официална вечеря и концерт в столичната община от 1912 година, намерена в антикварен магазин, решихме да се върнем във времето и да се потопим в атмосферата на стара София. За целта използвахме уникални предмети от Софийския исторически музей. Красивите порцеланови сервизи, крехките стъклени чаши и величествените сребърни свещници върнаха стария си блясък и „заживяха” отново в нашата фотосесия. Менюто, което предлагаме, е вдъхновено от изисканите ястия, описани в поканата.

Рецепти

Аспержи със сос „Муслин”

Продукти: 1 кг аспержи; за соса: 1 яйце, 1 лъжичка горчица, ¼ л. зехтин, лимонов сок, сол, пипер

Приготвяне: Аспержите се измиват и им се изрязва долната най-твърда част на стъблата. Сваряват се за около 2-3 минути в кипяща подсолена вода. Жълтъкът и белтъкът се разделят. Жълтъкът се разбива с горчицата, солта, пипера и олиото до получаване на консистенция на майонеза. Белтъкът се разбива на пяна и се прибавя деликатно към останалата смес. Прибавя се и малко лимонов сок. Аспержите се подреждат в чиния и се поливат със соса.

Панирана сьомга с лешници

Продукти: 4 котлета от сьомга, 50 г брашно, 40 г лешници на прах, 50 г галета, 1 яйце, сол, олио

Приготвяне: Пригответе три чинии. В първата смесете галетата и лешниците на прах. Във втората разбийте яйцето, а в третата сложете брашното. Котлетите от сьомга се овалват добре от всички страни първо в брашното, после се потапят в яйцето и накрая се овалват в сместа галета-лешници. Запържват се от двете страни в предварително нагорещен тиган или се слагат в тавичка и се изпичат до зачервяване във фурната.

Целият материал в бр. 12/2010

Специални издания