Удобството „диван”

и неговото актуално допълнение – декоративните възглавници – изход от скуката, цвят и  акцент

Валя Николова
За никого не е новина, че диванът е най-експлоатираната мебел в дома. При това от цялото семейство – от най-малките до най-големите. Затова при избора на диван за дневната водещо е изискването да е достатъчно голям, много здрав и в същото време лек и елегантен, за да не затормозява пространството. Г-образната форма се наложи, защото винаги има поне един ъгъл за усвояване, а и комфортът на хоризонталното положение е незаменим. Актуални са едрите, изчистени форми. Новите дивани често са на модулен принцип и могат да се конфигурират различно. Дълбочината на седалките остава по-голяма, а височината – по-малка от традиционната. Гърбовете са ниски, като така се олекотява визията. Краката са геометрични, от инокс или дърво. 

Скритата страна на дивана – структура, пълнежи, характеристики на дамаската, е това, което го прави добра инвестиция или мимолетна покупка. В масовия случай за пълнеж на седалката се използва пенополиуретанова пяна, или т. нар. дунапрен. Този материал има различни показатели като плътност и еластичност – по-високата плътност осигурява по-бавно слягане. При HR дунапренът (високоеластичен) плътността е много голяма, но въпреки това дунапренът е по-мек, а слягането му е по-бавно.

Дървеният материал за корпуса основно е иглолистен (чам). По-рядко се използва бук, който е по-здрав, но и цената е по-висока. Плоскостите са разнообразни – фазер, OSB, ПДЧ, които са близки като характеристики. При избора на дамаска трябва да се има предвид, че кожата изисква повече грижи. Дамаските от плат пък се цапат, но някои видове текстил са обработени срещу горимост и зацапване. Естествено, високият клас платове по-дълго запазват външния си вид. При избора на дамаска най-безопасно е да се заложи на едноцветни десени, които могат да бъдат освежени с цветни петна. 

И тук идва актуалната тема – декоративните възглавници. Тези малки аксесоари наистина могат да преобразят стила. Те са изход от скуката, акцент, допълнение, което може да е връзка с друг цвят от помещението. Сменете пъстър етномотив с геометричен десен в черно и бяло, пеперудите с поп арт, точките – с графични символи и излъчването на интериора веднага ще се промени.  

Целият материал в брой декември 2012

 

Специални издания