Удобство и настроение под открито небе

Подходящи мебели, аксесоари и декорация за по-приятни мигове на двора и терасата 
 
Ирена Куртева
 
 
Настроението в градината, на терасата или балкона много зависи от външния вид на растенията и мебелите и от подходящата декорация. 
Като начало, трябва да се погрижим за кашпите и саксиите, да пресадим или засадим цветя или подправки. Мебелите вероятно също се нуждаят от смяна или обновяване, като за целта може да им осигурим нови калъфи, които скриват неугледния вид, а същия текстил да използваме за покривки, тишлайфери, възглавнички или салфетки. В същата цветова гама или контрастна може да са останалите аксесоари – съдовете за масата, фенерите, свещите, вазите. Всички тези дребни предмети не са скъпи и може всяка година да се сменят. Ярките, светли тонове  винаги правят впечатление и носят настроение.
 
За балкона
 
Запазете балконското пространство свободно, махнете излишните неща (винаги има какво да хвърлите) и направете уханна миниградина с цветя или билки. Така ще ви бъде приятно да изпиете чаша кафе на свеж въздух и да се любувате на ароматите и гледката. 
Мебелите за такива тесни или малки пространства трябва да са леки, сгъваеми или влизащи компактно един в друг, издръжливи на атмосферните условия.
 
За терасата
 
По-големите пространства предполагат и повече места за хранене, масички за кафе, кресла, люлки. Мекотата, стабилността, удобството са най-важни за този вид мебели. Те може и да не са леки, защото тяхната конфигурация не предполага местене, а по-скоро комфорт. 
 
За градината
 
Както на терасата, така и за градината, по-обемистите мебели създават удобство и може да бъдат от различни материали, в зависимост от предпочитанията – пластмаса, тиково дърво, ратан (естествен или изкуствен), метал. Мекотата, стабилността, удобството са най-важни за този вид мебели.  За да се олекотят столовете, масите и шезлонгите, фирмите създават модели с комбинация на алуминий с тик или ратан. Платовете на седалките, възглавниците, люлките и чадърите са също вече от много здрави и непромокаеми материи – лесни и практични за поддръжка.
 
 
Аксесоари
 
Дребните аксесори – кашпи, фруктиери, свещи, осветителни тела, купи, кани, трябва стилово да се вписват в обстановката, но цветово може да са в контрастен цвят, за да бъде акцент. Практичните аксесоари за терасата или градината са от хартия и пластмаса, подходящи и за партита. Светещите гирлянди създават много настроение и уют, лесни са за ползване и преместване.
 

Целият материал в брой август/2016
 

Специални издания