Топло- студено

Новите смесители са умни, икономични и красиви
Калина Константинова
Светът на банята е в крак с екотенденциите и от няколко години производителите обръщат специално внимание на  новите технологии за ефективна икономия. Дългите минути  източване на вода, за да стане  ледена или гореща, са вече в историята. Термостатните смесители дават възможност да се достигне почти веднага желаната температура и да се поддържа постоянна. Някои смесители имат бутон за температурен контрол. Това гарантира както икономия на енергия, така и безопасност. Водният поток също може да се регулира – със специален бутон дебитът се намалява наполовина. Повечето смесители имат специални аератори, чиято роля е да смесват водата с въздух, като така с по-малко вода се създава усещане за повече, но  без да е за сметка на комфорта.
Много от смесителите използват технология, която  поддържа повърхността им студена, което предотвратява  изгаряне.
Батериите с електронно управление отдавна не са новост, като те дават възможност за прецизно и лесно задаване на температурата и силата на струята и запомняне на настройките.
Много важни са затварящите механизми на смесителите. Керамичните са икономични, издържат дълго  и осигурят плавно движение на ръкохватката.
Все по-популярни са вградените смесители. При тях присъединяването  към стената е без розетки и холендри, което е предимство при почистването. Има нови системи, които позволяват гъвкавост при разположението на отделните възли до последния момент на ремонта, лесен монтаж  и лесна подмяна на външните части при необходимост.
Някои смесители се съчетават с LED осветление, а  цветът на светлината се променя според температурата на водата.
Като цяло новото поколение смесители се поддържат изключително лесно заради високотехнологичните повърхности, върху които не може да се задържи замърсяване и котлен камък.
Смесителите са истинско вдъхновение за дизайнерите  – почти няма голямо име, което да не е оставило своя подпис в тази сфера. Формите варират – от заоблени и меки до геометрични, като тайната на красотата е в пропорциите, играта с дебелините и взаимодействието между елементите. Тенденция в момента е възможността за лесна подмяна на различните елементи, като така безпроблемно може да се промени декорацията и атмосферата в банята.

Специални издания