Тик и ратан за градината

Мебелите от естествени материали са трайни и красиви

Ирена Куртева

Наричат тиковата дървесина каменно дърво. Добива се от дървета на 75-80 г., растящи във вековни труднодостъпни гори, с минимално количество влажност, без паразити и с изключителна твърдост. Суши се продължително и равномерно, не изисква никаква специална поддръжка, мие се с вода и сапун или леко солен разтвор. Може да се маже с масло един път в годината, но потъмнява. Различните цветове на дървесината се дължат на различния й произход – Южна Африка и Южна Азия. Заради устойчивостта си на влажност и атмосферни влияния е подходяща за производство на мебели, настилки, тераси, яхтени и корабни приспособления и дори за обличане на фасади.

Естественият ратан също е устойчив на влага, но от време на време трябва да се освежава цветът или да се лакира. Разнообразни финиши правят възможно едни и същи мебели да изглеждат коренно различно.

За да се олекотят столовете, масите и шезлонгите, фирмите създават модели с комбинация на алуминий и тик или алуминий и ратан. Текстилът, който се използва за седалките, възглавниците, люлките и чадърите, също е от здрави и непромокаеми материи – лесни и практични за поддръжка.

Целият материал в бр. 5/2011

 

Специални издания