Тераса градина

35 вида цветя, плодове, зеленчуци и билки на 35 кв.м

текст Вержиния Костова

Пълноценна градина на тясна тераса – възможно е и този реализиран проект го доказва. Жилището заема целия последен етаж на сграда в Пловдив. Градинското пространство е с П-образна форма: от изток и от запад са разположени ивици с ширина 40 см, а от юг – д лъг 18 м правоъгълник с ширина 150 см. Общата площ на градината е 35м2. Желанието на собствениците е да имат както декоративни, ароматно-кулинарни и плодни растения, така и ниски плодни дървета и сезонни цветя. Така имат възможност да се наслаждават на цветя и в същото време да се снабдяват с малки количества плодове и зеленчуци като ягоди, череши, чери домати, марули и лук. Основното им изискване е да разполагат с различни ароматно-кулинарни растения. На малкото пространство са засадени трийсет и пет вида, композирани в по-дребни и по-големи петна. Всички те са хармонично съчетани цветово: червени рози и червени ягоди с наситено зелена маточина, лилавоцъфтяща лавандула и жълтолистен риган, сибирски лук с красиви лилави съцветия и жълтоцъфтящ алисум. Разнообразието на текстури също е голямо: от жълтозелените игловидни листа на сагината до тъмнозелените кожести елипсовидни листа на лавровишнята, от синкаво-сребристите туфи на тревата фестука до тъмночервените елипсовидни листа на киселия трън. В топла лятна вечер във въздуха се усеща букет от аромати: на цитрусова мащерка, мента, градински чай, розмарин, чубрица.

Пред дневната преобладават декоративните растения, а пред кухнята са повече билките и зеленчуците. Ароматно-кулинарните растения са разпръснати равномерно из цялата композиция на терасата, включително и пред прозорците на спалните с цел да намаляват количеството комари и други насекоми. За да има ярък цвят и разнообразие през всеки сезон, са предвидени пролетни и летни сезонни цветя като парички, незабравки, теменужки, мушкато, петунии. За да може да се обслужва широката част на терасата, е направена лека настилка под формата на пътека, изградена от правоъгълни ивици гранит. Фугите на пътеката са запълнени с фестука, сагина, церастиум и други почвопокривни растения.

На няколко места пътеката е прекъсната и разнообразена от миниплощадки, направени от гранитени павета. От прозорците на жилището има достъп за плевене и прекопаване на тесните странични ивици на градината. На труднодостъпните за обслужване места по ъглите е посаден невен, който е издръжливо растение и се самонасява всяка година. Терасата е обезопасена със стъклени парапети. Собствениците предпочитат да поддържат градината сами и въпреки че не могат да отделят необходимото време, за да бъде в перфектно състояние, споделят, че се чувстват щастливи да релаксират в дневната, опасана със зеленина на фона на разливащия се наоколо Пловдив. Чувстват се щастливи да готвят с билки от градината и да могат да откъснат свежи ягоди и зеленчуци от терасата.

 

Специални издания