Тенденции 2012

Четири посоки, в които ще се движи дизайнът според анализаторите на изложението Ambiente

Вяра Стоянова

Първите прогнози за 2012-а дойдоха още през февруари от Ambiente, Франкфурт – едно от най-значимите изложения за стоки за бита и обзавеждане. Екип от изявени дизайнери, стилисти и специалисти определи четирите насоки, в които ще се движи дизайнът през следващата година:

 

Съвременен романс

Фолклор, пасторална атмосфера, провансалско звучене, традиционни занаяти – всичко това е с нова, напълно съвременна визия. Натуралните и рециклирани материали са в трептящи и живи цветове. Прости финиши, стари ръчни техники и оригинални комбинации прехвърлят културните граници: райе, шахмат, филизи, флорални мотиви и изображения на птици се срещат с деликатни десени от Китай и фламандски рисуван порцелан. Традиционните носии и бродерии, шотландското каре и популярният моряшки мотив са представени в нов контекст. Свободен, волен стил, с елемент на хумор под слогана „Миксирай сам”.
Кожата и нейните имитации се комбинират творчески с дърво като дъб и плавей, с натурални влакна като рафия, вълна, лен, но също и с тюл, дантела, перли и емайл, хартия и рециклирана пластмаса. Използват се натурални материали, естествено боядисани, богато декорирани с резба, интарзии, бродерии, едра плетка и ракита.

Тъмната страна

Силен стил, наситен с дамска елегантност и самочувствие, който очарователно и сексапилно се вписва във всекидневието. Дискретно декоративни, изисканите материали и екстравагантните форми се потапят в света на тъмните, слабо контрастни цветове. Среднощните оттенъци са много ефектни в скулптурни форми.
Повърхностите са третирани без никакви задръжки – полираното дърво, блестящите метали, опушеното стъкло и зърнестият деним изглеждат едновременно луксозни, небрежни и дискретни. Металически нюанси, боя в злато и японски лак оживяват дизайна на повърхностите. Акцентирани са ъглите и контурите, формите се разнообразяват с плисета, панделки и прегъвания. Винтидж докосване обуздава блясъка и изобилието. Една наистина силна линия за 2012 г.


Светла невинност

Позитивно, чисто и хармонично. Пуританският дизайн изостря чувствителността и създава атмосфера, в която можеш да намериш себе си. Естествената дневна светлина е голямата тема на тази ефирна лекота. Меката и благородна игра със сенките и прозрачността хармонизира със сдържаната палитра на пастелните тонове. Органичните форми са в меки модулации, от фини материали, приятни на допир.
Стъклото се използва във всичките му нюанси – тънко, „бухнало”, нежно изрисувано. Лакираният порцелан и керамиката са в хармония с хартията и олекотените, филигранно изработени метал и дърво. Лазерните прорези, минималистичният дизайн и линеарните отвори са допълнени от мъгляви мотиви.
 


Лъчиста модерност

Лъчисти, блестящи, силни тонове. Необичайно големи, опростени графични мотиви се появяват на неочаквани места в неочаквани комбинации и градация. Езикът на дизайна на 70-те и 80-те години сега е кристално ясен и стилизиран. Мебелите и аксесоарите са от материали с високо качество и с перфектна изработка. Кожата, металът и дървото са в дълбоки цветове, а стъклото и плексигласът са прозрачни или матови. Ползват се цветна пластмаса и технически текстил, ватирани материи и релефи, които кореспондират с уедрени геометрични мотиви, райета, рингове и точки, както и с експресивни цветни градации.

Целият материал в бр. декември/2011

 

Специални издания