Светлините на големия град

Слава Банковска, снимки студио МЕМ

Нощта, в която Небето, опиянено от блясъка на звездния потоп, гостува на Земята, празничната новогодишна нощ с искрящи свещи, пръснати в разкошна безразборност… това е историята на този спектакъл: красив, пищен, неповторим!
Подготовката е завладяваща с вълнението от настъпващия час, когато погледът на първите гости ще бъде началният акорд на Одата на радостта, във вечерта, когато звездите слизат да се забавляват с нас.

Fois gras
За 1/2 кг патешки дроб са необходими 5 г сол,
1/2 лъжичка смес от бял и черен пипер, щипка захар,
2 с. л. коняк.
Дробът се почиства добре от ципите и кръвоносните съдове. Измива се, подсушава се и като се подправи, се слага в малък керамичен съд. Пече се на водна баня 15 минути на 125 градуса. Оставя се да изстине. Добре е да престои 3-4 дни в хладилник преди консумация.

Тарталети с лук, орехи и синьо сирене

Продукти за  20 броя: 100 г масло, 250 г брашно,
1 яйце, щипка сол
Това основно маслено тесто използваме и в следващата рецепта, като добавяме 2–3 с. л. пудра захар. Тестото се приготвя, без много да се меси, като маслото трябва да е студено. Престоява половин час в хладилника, след което се разточва на кора с дебелина 5 мм. Нарежете кръгчета
според формата за печене. Използвайте тавичка с много легла, намажете с масло и притиснете тестените кръгчета.
За солената плънка: 3 големи глави лук се задушават с 1/2 с. л. масло.
Сваля се от огъня, когато омекне, но без да е загряло. Прибавят се 50 г орехи и 100 г синьо сирене. Поставя се по 1 малка лъжичка от пълнежа във всяко тестено кръгче. Пече се на 180 градуса
около 20 минути.За сладкия пълнеж: 50 г стафиди, 50 г бадеми, 50 г сухи плодове по избор,1 голяма ябълка, 25 г масло, 1-2 лъжички канела, 2-3 с. л. коняк.Сухите плодове и ябълката се смилат и задушават в разтопеното масло. Добавят се подправките и конякът. С получената смес се пълнят тестените кръгчета. Отгоре се покриват със звездички, оформени от останалото тесто. Пекат се на 180 градуса за 20 минути.

повече имформация брой 12, страница 114-119

Специални издания