Стил и цвят за балкона

5 тенденции в озеленяването и практични съвети от арх. Биляна Лесидренска от BotanicLab

Калина Константинова

Арх. Лесидренска, подходящ ли е актуалният сезон, ако решим именно сега да озеленим нашия балкон?

 
Разбира се, има много растения, подходящи за този сезон, но един от най-важните фактори, които трябва да вземем под внимание, е изложението на балкона – дали е на пряка слънчева светлина, или по-скоро е сенчест. Това до голяма степен е решаващо за избора на растения.
 
Какви са актуалните тенденции?
 
За да създадем елегантно пространство, е важно първо да помислим какъв стил искаме да придадем на нашия балкон. Тенденциите са много разнообразни:
Първият актуален стил е рустик. Подходящи растения за него са добре познатите латинка, иглика, бръшлян, теменужки, лавандула – ухае прекрасно, а освен това ни пази от комарите в летните месеци, мушкато, сакъз, но също и кампанула, обичка, дебелец  и т.н. Съдовете, които допринасят да се създаде такъв стил, могат без проблем да се намерят у дома – метални кутии, щайги, стари съдове от домакинството, дървени сандъчета… Колкото по-нестандартно, толкова по-добре.
Вторият стил има различни наименования – съвременен, модерен минимализъм или геометричен. При него използваме декоративни треви като  коило (Stipa), пампазка трева (Cortaderia), власатка (Festuca), пенисетук (Pennisetum), хоста (Hosta), а също и  бамбук. Растенията са посадени в метални, керамични или пластмасови съдове с изчистен семпъл дизайн.
При елегантния стил имаме ясно изразена симетрия. Възможните съдове са керамични или каменни – делви, урни… Акцент при растенията са рязаните форми (например топки), топияриите. Подходящи са видовете чемшир, папрат, ароматни и цъфтящи лиани – жасмин, орлов нокът, пасифлора, клематис, шоколадова лоза (Akebia), дива лоза.
Средиземноморският стил придава топла и много уютна атмосфера. За засаждане използваме теракота в меки и пастелни цветове. Избираме сухоустойчиви растения като лантана (Lantana), сукуленти и кактуси, маслина, зокум, бугенвилея (Bougainvillea), мушкато, евкалипт, жасмин, лимони и мандарини, а също и подправки и билки като мента, розмарин, риган, дафинов лист, мащерка, градински чай, босилек, естрагон….
Ако искаме да придадем по-екзотична визия на екстериора, може да създадем тропическа градина. Основното при нея е  изпозването на интериорната растителност, която през студените месеци декорира дома ни, а през лентите изнасяме навън. Това са различните видове палми, драцени, банани, бенджамини…
 
Много красиви са висящите композиции. Какви растения са подходящи за тях?
 
Подходящи са биденс (Bidens), лобелия (Lobelia), бегония, винка (Vinca), бръшлян, вербена (Verbena), петуния, калибрахое (Calibrachoa), плектрантус (Plectranthus), кампанула (Campanula), обичка, сакъз. А като съдове може да използваме кошници, сандъчета, плетени кошове от ратан… Може да поставим на терасата и решетка, около която да се увиват различни цъфтящи и ароматни лиани. Така композицията няма само да се стеле надолу, но ще се изкачва и нагоре.
 
Какво представляват сезонните композиции?
 
 
В един съд са заложени два или повече вида растения, чийто ефект се появява поетапно. Така например може да засадим студоустойчиви теменужки, които изглеждат чудесно в зимните условия, а в почвата да заложим луковици от зюмбюл и лале, които излизат през пролетта. Така нашето двуетажно сандъче цъфти два сезона.
 
Как да се грижим за нашите растения?
 
Още в самото начало е много важно  да изберем визуално здрави и добре развити растения, без петна, без плевели, както и подходяща почва (кисел или неутрален характер, с повече глина или повече пясък). Във всяка саксия или съд трябва да направим дренаж от по-едри камъчета, с които водата ще се оттече по-бързо. За декоративен ефект, но и с цел водата да не се изпарява прекалено бързо, може да добавим мулч – покритие на почвата с дървени стърготини, ситни камъчета… Етап, който не може да пропуснем, е торенето с подходящи препарати. Много практични са торовете с удължено действие. Не на последно място трябва да следим за заболявания на растенията, наличие на охлюви, листогризещи насекоми и въшки и ако забележим нещо тревожно, да реагираме бързо. Ако не можем сами да определим какво е заболяването на растението, може да го занесем в агро-аптека, където специалист ще ни даде решение.  
 
Повече информация по темата на www.cactuslab.bg/ и   www.botaniclab.bg

Специални издания