Седни – легни

Диванът като алтернатива на леглото

Антоанета Баева

Диванът-легло е практично решение за случаите на нужда. И тъй като в този вариант той се използва още по-активно, изискванията за трайност и удобство са още по-високи. Има няколко елемента, от които зависят здравината и животът на дивана.

Рамката и подложката
Тя е особено важна за устойчивостта и удобството на дивана. Най-здравите рамки са от твърдо дърво, добре изсушено в пещ. Друга възможност е комбинацията на дърво и специални двуслойни материали. Най-твърд, но и най-скъп е дървеният материал от бук, дъб, орех, ясен и махагон. По-евтини, но относително трайни са рамките от бреза. Меки и съответно евтини са рамките от борова дървесина. Най-добрият вариант е подложката на седалката да бъде от шперплат, тъй като ПДЧ плоскостите са по-тежки, а фазерът е крехък.

Пълнежът

Той е от синтетични материали с различни свойства. За диваните-легла трябва да бъде по-твърд – дунапрен и пенолатекс. 

В добрия диван мекият пълнител е многопластов, високотехнологично проектиран, поставен леко под ъгъл, като нараства под коленете, така че да няма приплъзване надолу. При дивана-легло обаче пълнежът е по-добре да не бъде под ъгъл – за удобство при спане.

Механизмите

Подматрак
Това е един от най-добрите механизми. Лесно се разтяга и лесно се прибира, повърхността за спане е твърда и не увисва, съвсем прост е, като така на практика по-трудно се поврежда. Основен недостатък е, че при мебелите с такъв механизъм ширината е равна на два пъти дълбочината за сядане и трябва да са широки, колкото е дължината за спане, тоест площта им е около 120/190 см. В някои случаи неразтегателната част може да е ракла. Такъв тип разтягане е удобно и за всекидневна употреба.

Тройно разгъваем механизъм

Този механизъм е неподходящ за всекидневна употреба, защото трудно се разпъва и прибира. Самият механизъм може да бъде няколко вида. Ламелен – на металната рамка са наредени ламели.Това е най-скъпият вариант, но осигурява твърда повърхност за спане. Комбиниран – на металната рамка е закрепено платно с пружини, но на местата, където обикновено човешкото тяло натежава най-много, е подсилено с ламели.
Пружинен – най-старият тип механизъм, подходящ само за инцидентно отваряне и немного удобен за сън.

„Клик-клак”
С този механизъм се повдига седалката, докато се чуе изщракване, и после се дърпа, докато облегалката падне назад. Удобен е, защото диванът може да е с двойна облегалка и така от едно мъничко диванче да се получи голямо легло.

Целият материал в бр. 9/2010

 

Специални издания