С песен под душа

Мократа зона е все по-функционални и красива 
Калина Константинова
Къпането се превръща във все по-приятно преживяване благодарение на  новите модели душ-системи и другите елементи от душ- зоната. Освен с елегантен дизайн, те се отличават и с подобрени функции. Душовете могат да са вградени, със супер плоски пити за изключително модерна визия. Могат да са комбинирани с хромотерапия, осветление и с разнообразни практични аксесоари. Много от фирмите разработват икономични модели, които реално пестят вода. Специални термостати осигуряват моментално достигане до желаната температура и я поддържат. Има опции за ограничаване на увеличаването на температурата. Материалите са разработени така, че не позволяват на смесителите да се нагорещяват.
Гарантира се и чистотата на водата, като в някои системи тя преминава през пластмасови тръбички и никога не докосва металните части, в които би могло да има примеси като хром или никел. Хигиената е осигурена, като дюзите на душовете са проектирани така, че да не задържат вода и лесно да се почистват. По този начин  значително се намалява възможността по тях да се отлага котлен камък. С подходяща конструкция се избягва и прокапването на душа известно време, след като водата е била спряна. Душовете са много ергономични. Могат да се адаптират към различни конфигурации, пространства, височини… Те са все по-тънки и елегантни, а покритията им могат да имитират различни материали и да се сливат с облицовката в банята. Отскоро съществуват и безжични водоустойчиви тонколонки за душ, с които къпането се превръща в още по-приятно преживяване на фона на любимата музика.
Съчетаването на всекидневния душ с масаж е мечта за мнозина. В домашни условия това е напълно постижимо благодарение на все по-опростените модели хидромасажни панели, които може да са вградени в душ-кабината или да са самостоятелни. По-високият клас панели предлагат варианти със седалка, допълнителен масаж за краката, хромотерапия и аромотерапия. Панелите могат да са изработени от най-разнообразни материали, а повърхността перфектно да имитира различни други текстури и така почти да се слее с плочките на банята например. Предлага се голямо разнообразие от цветове, матови или гланцови ефекти, гладки или по-груби визии.
Има нововъведения и при поддушовите корита, които са вече гъвкави, с нежен релеф и в богата гама от цветове, а разнообразните им размери и дебелината от 2,5 сантиметра придават на зоната модерен вид. Те са приятни на допир и много лесни за почистване.
Душ-кабината или стъклената преграда, която предпазва останалата част от помещението сухо, е практично допълнение и необходимост. Предлагат се готови и по индивидуален размер, в цвят, матирани или прозрачни. Специалните им повърхности не позволяват на водата да се задържа и ги прави изключително лесни за поддръжка.

Специални издания