С аромат на билки

Място с история в рая на света – Тоскана

текст и снимки Толи Вулова

Казват, че Тоскана е най-красивата област в Италия, раят на земята. Между лозя и маслинени гори, накацали по хълмове са се сгушили градчета, селца и чифлици. Повечето постройки са стари, с етруски произход. Такова е и имението на нашите домакини Agriturismo Azienda Agricola “Il Pozzo”.

 
Il Pozzo (кладенецът) е името на селцето, което е съществувало тук до края на Втората световна война. През 80-те години земята е закупена от сегашните собственици. Днешният облик е постигнат с повече от 20 години архитектурна реставрация. Навсякъде, където е било възможно, са запазени оригиналните каменни стени, стаи и обори.

 
“Опитахме се да съхраним колкото се може повече от това, което е стигнало до нас – формата на къщите, материалът. Искахме да дадем още един живот на това място” казват собствениците. Интериорът също е подчинен на автентичността. Възстановени са тухлените арки, камините, малките ниши в стените, в които са се поставяли свещи за осветление.
 

 
Мебелите са събирани през целия период на реставрацията. Всички дивани, фотьойли, шкафове, картини, табли са типични за Тоскана, с минало, представящи традицията на района. “Повечето мебели и декорация са купени още през 90-те години. Добро вложение за бъдещия проект “Il Pozzo”. За нас беше важно да няма нищо модерно, да няма IKEA. Искахме всичко да е в стила на времето, да разказва история, да не губи своята душа, да дадем усещане за гостоприемство и топлина, каквито само една селска къща може да даде“, разказват стопаните на мястото.
 
Цветовата гама в интериорното решение не е агресивна. Преобладават синьо, зелено, розово, червено и оранжево и това не е случайно. “Ние смятаме, че цветовете са щастие, добро настроение, удоволствие, но и носят смисъл. Изборът за всяко едно помещение е съобразен не само с характерния тук стил, но и с определена билка. Опитахме се всяко пространство да напомня аромата, усещането и цвета на различно растение.”
 
 
 

Специални издания