Релакс под вода


Вана Kali Color. Предлага се в различни дизайн, цветове и размери, със и без джакузи, версии BluTwo, BluMix и Blue Air. От Bulgres

текст Глория Апостолова

Хидромасажната вана е възможност за разтоварване от напрежението и възстановяване на здравето в условията на домашното СПА. Съвременните модели са елегантни и изчистени, мултифункционални и икономични. Цялото оборудване е инсталирано под или отстрани на ваната и е напълно невидимо. Ваните могат да бъдат вградени, полувградени или свободностоящи. За по-добър външен вид се допълват с разнообразни декоративни панели, облицовани с плочки, синтетични композитни материали, дърво. Предлагат се в различни форми – кръгли, елипсовидни, правоъгълни и ъглови, удобни за малки пространства. Изработени са от акрилни или чугунени материали, лесни за поддръжка. Иновация при хидромасажните вани са движещите се дюзи надолу и нагоре, обезшумяването и дигиталното управление. При повечето модели има монтирани много екстри – LED осветление, постоянно филтриране на водата, подвижен душ, телевизор, стереоуредби, възглавници, седалки. Безжична връзка позволява управление директно от телефона.

Асиметрична хидромасажна вана Active със система Hygiene Easy. Има 6 – 8 бр. водни дюзи; автоматизирано хигиенизиране на системата; сонда за нивото на водата; сензорен панел за управление. Размери 160/ 90 cм. От Ideal Standard.  
 
Съветите от студио Арткорт
 
Кое е най-важното при избора на хидромасажна вана?
Размерът зависи от свободното място и колко хора ще я ползват едновременно. Трябва да се уверите, че моделът е достатъчно дълбок. Втората стъпка е да решите какви типове масаж желаете: ваните могат да бъдат оборудвани с различни джетове и терапии-аеромасаж, хидромасаж, хромотерапия, аромотерапия. При избора трябва да съобразите броя на дюзите и местата, на които са поставени. При високия клас вани има дюзи, които стимулират различните точки от тялото – гръб, рамене, крака. Какво е изискването за изводите за вода и електричество? Спрямо схемата за поставяне трябва да са съобразени и всички изводи.

Акрилна хидромасажна вана Swing с размер на диаметъра 150 см или 180 см. Оборудвана с хидромасажна електронна система с 8 броя водни и 10 броя въздушни джета, хромотерапия, нагревател за вода, осветление, възглавница и дръжка за вана. От “АБ Витра”. 

Препоръчително е изводите за топла и студена вода да са на 30 см от готов под и да са в близост до ревизионния отвор, за да са леснодостъпни при авария. Хубаво е ваната да е на отделен кръг на инсталацията и предпазителя в таблото да е с дефектно токова защита. Мръсният канал се изкарва на разстояние встрани от сифона на ваната, а не под него, за да няма връщане на миризми. Препоръчваме в зоната под ваната да се направи и втори сифон, като резервен, при евентуална авария.

Правоъгълна хидромасажна вана First със система Hygiene Plus. Притежава 6-8 бр. странични, суперплоски, самозатварящи се водни дюзи, с пулсиращ воден масаж. Оборудвана е също с автоматизирано хигиенизиране на системата; сонда за нивото на водата; сензорен панел за управление. Размери 160/70 cм, 170/70 cм, 180/80 cм. От Ideal Standard. // Хидромасажна вана Jacuzzi Lagoon. Размер 180/80 см. Ваната може да се поръча за вграждане или с панели, предлага лесен контрол, 6 джета + система за почистване. От Volturno.  
 
Кое е най-важното условие, което трябва да се спази при монтажа?
Най-добре е монтажът да бъде извършен от оторизиран сервиз. Много е важно нивелирането, което се прави с крачета или болтове. Следва монтиране на смесителите, свързване към електрическата инсталация, монтиране на канализационните тръби. Последната стъпка е да свържете изводите за топла и студена вода със смесителите чрез меки връзки и да сложите декоративния панел, ако ваната не е вградена. След приключване на монтажа, трябва да тестваме ваната. Ваната има датчик за вода, ако е празна, хидромасажната система няма да стартира.


Джакузи Malibu. От Hydrosystems.
 
 
Овална вана Yuma Art. Предлага се с дървена ламперия в тик и венге. От Булгрес

Вана Bolla Infinity на Hafro Geromin. Оборудвана е със система за дезинфекция и електронна планираща система с таймер за температурата на водата. Предлага се с избор на 4 варианта монтаж и вградена инсталация. Ваната е с диаметър 190 см, със скрит преливник и голям избор от хидромасажни системи. От Volturno. // Акрилна хидромасажна вана с парогенератор и хромотерапия Thera Compact System с размер 140/140 см. Оборудвана е с хидромасажна система Duo Soft, с 6 водни и въздушни джета, електронна система и 4 въздушни контролера; радио, аларма, светлина, 6 вертикални масажни джета, 8 масажни джета за гръб. Има смесител за душ, душ-пита, ръчен душ, релса за ръчен душ и сифон; акрилна седалка; параван от закалено стъкло. От “АБ Витра”.  


Ъглова вана Algol. Предлага се със и без джакузи, със система за дезинфекция и нагревател, който поддържа температурата на водата. От “Булгрес” // Вана Swing. От Hydrosystems.
 
 

Специални издания