Разделяне без отделяне

Оформянето на различни кътове в дома се постига лесно с леки прегради и подходящи мебели

Текст: Катя Василева
 
Зониране на пространството – днес това е една от най-актуалните теми в интериора, която преди години рядко се коментираше, тъй като помещенията се разделяха от стени и врати. Днес ситуацията е различна – наложи се еднопространственият модел, при който дневната зона е едно общо помещение, което трябва да изпълнява няколко функции и да обслужва всички членове на семейството. Сполучливите решения за частично разделяне на жилищната площ са не само функционални, но и с принос за естетиката. Първият етап на подобни проекти е плановото разпределение – необходимо е точно да се определят функционалните зони и да се уточни какви удобства и настроение ще се търси, като е важно да се съобразят така наречените “ходови зони”.
 


Библиотечна композиция модел Immagina, Cucine Lube от Alema Design. 
 
Съществуват различни похвати за зониране на пространството. Един от най-ефективните и разпространени методи е поставянето на леки, неплътни прегради, с които стаята се прегражда, без да се блокира с плътни стени и врати. Голямо предимство на това решение е, че прозирните прегради пропускат светлина и така едно помещение може да бъде разделено, но въпреки това осветено навсякъде. Ролята на такива прегради обикновено играят библиотеки и шкафове без гръб. Те могат да бъдат до тавана или по-ниски, по-широки или по-тесни. Препоръчително е тази мебел да бъде лека и изчистена, за да не натоварва визията.

"Японската стена” е подходяща както за прозорци, така и за преграждане на помещения. Свободнодвижещите се пана са с възможност за управление, с механизми от Германия и текстил от Германия, Италия и Испания. Предлага Dеcor Collection.  
 
Щорите и параваните са друг лек и икономичен вариант за разделяне на пространството. Те могат лесно да се поставят и след време да се премахнат. На пазара се предлагат различни интересни паравани, повечето сгъваеми, с дизайн, който добавя специфичен стил в интериора.

Леглото Gjora, проектирано със скандинавска прагматичност, заема централно място в спалнята. Здравата конструкция от бреза има неочаквана двойна функция – високата рамка на леглото може да бъде използвана като лост за дрехи и дори да се превърне в разделител за стая. Цена 419 лв. От ИКЕА. 
 
Позиционирането на мебелите е предпоставка за разпределението в помещението. Някои мебели обаче затвърдиха ролята си на средство за разграничаване на отделните зони. Двустранните кухненски и библиотечни шкафове могат да разделят пространството, но и да изпълняват отлично своите функции.
 
Многофункционално решение за сепариране на дневната холна П-образна гарнитура от естествена кожа. Предлага “Мебели Коритаров”.   
 
Ъгловите дивани с голям габарит отново са своеобразно средство за маркиране на зоната за сядане. Често едната страница или гърбът на дивана се продължават с мебелна композиция от рафтове, които подчертават обособяването на този кът. Високите табли на леглата могат да отделят зоната за сън. Настилките и осветлението допълват зонирането и му придават завършеност.
 

Специални издания