Патрик Сандрен има оазис в сърцето на Париж

Цветана Шипкова, снимки Войтек Корсак

Патрик Сандрен е френски филмов продуцент, свързал през последното десетилетие ворческите си планове с България. Впечатляващата филмография на неговата компания SOFILM включва над 20 продукции, между които “Изток-Запад” с Катрин Деньов, “Версенжеторикс” с Кристоф Ламбер и Клаус- Мария Брандауер. Патрик прекарва много време в София, има тук много приятели и уютен офис. Впрочем по интериорите на всички места, където живее и работи – независимо дали са в София или Париж, веднага си личи, че е учил архитектура. В този брой представяме неговото студио CYCLONE в Париж – уникално съчетание от старинна сграда, модерно дизайнерско обзавеждане и чудна градина. –  Как намерихте това място в Париж? –  Попадна ми случайно през 1975 година. Тогава бях фотограф и имах нужда от голямо студио. Разбира се, нямах много пари. Така открих тази постройка, нещо като склад, който се намира близо до Монпарнас, в центъра на Париж. Беше истинско кошче за боклук. Там направих първото си студио. После от година на година го увеличавах, трансформирах го. Разбира се, работил съм с екип, избрах архитект, на когото обясних какво искам за преустройството, а интериора декорирах лично. Сега имам около 1000 м2 на три нива, на едното живея, а другото е пространство, в което организираме събития или приемаме събития на други фирми. При нас беше премиерата на новия модел BMV, гостували са големи модни къщи, личности като Силви Вартан, Наоми Кембъл, Пако Рабан, фирми като “Майкрософт”… Тук организирахме и голямото представяне на българското кино в Париж през февруари. Основната част на сградата е от XVIII век, била е ферма в околностите на Париж.

Аз запазих старите каменни стени, гредите на тавана също са от XVIII  век. Обзавеждането е модерно, 80% са италиански дизайнерски мебели – Cassina, B&B, лампите са Fontana arte, има и други марки. Изкушен съм от модерния дизайн, все пак архитектурата е първата ми любов. Работя в Париж с едно мебелно студио, което представя освен големите имена на съвременния дизайн, също и млади автори, неизвестни, но с идеи.

–  Имате забележително зелено пространство – толкова голямо и добре уредено, истински оазис в града. Как го постигнахте? 
–  Това е нещо много характерно и беше много важно за мен, когато избирах мястото. Много рядко е в центъра на Париж да се намери толкова голямо свободно пространство. Направих градина наоколо, посадих дървета. Разбира се, и тук съм се консултирал със специалисти. Париж е доста стресиращо място за живеене, а когато си при нас, се чувстваш като в провинцията. Много хора, които са идвали тук, са ми казвали, че се чувстват добре, по един по-различен начин. Във връзка с професията ми местата винаги са ме интересували много. Изминавал съм хиляди километри в Латинска Америка заедно с режисьорите, за да търся декор за филмите си. За мен местата са важни с усещането, което дават.

повече имформация брой 3, страница 108-115

Специални издания