Парти в зелено

Текст, рецепти и декорация Калина Константинова, снимки студио МЕМ

Годината се изниза сякаш неусетно и декември пак ни изненада. За да създадем приятна атмосфера в празничните дни, не е необходимо да влагаме много средства. Важно е да имаме добро настроение и идеи. На масата може да съчетаем антикварни вещи с по-модерни като жест към актуалната в момента еклектика и като символ на преминаването от старата към новата година. За декора може да подберем няколко цветови тона, които са хармонични и зареждат положително. В кулинарно отношение не е необходимо да прекарваме цял ден в сложни подготовки. Може да изберем интересни продукти, да ги съчетаем по необичаен начин и да сготвим лесно приготвящи се ястия.

1. Запечено козе сирене върху задушен фенхел
и пюре от райска ябълка
Продукти: 2 фенхела, френско козе сирене, райска ябълка, желатин.
Приготовление: Фенхелът се нарязва на парченца и се задушава, докато омекне. Козето сирене се запича във фурната и се поставя върху него. Райската ябълка се обелва, пасира и желира с една малка лъжичка разтопен желатин. Изсипва се в подходяща форма и се оставя в хладилника за около час.

2. Гъши дроб и чътни от манго
Продукти: 1 гъши дроб, 3 броя манго, балсамико оцет, 2 лъжици мед, стафиди.
Приготовление: Гъшият дроб се нарязва на по-дебели филийки и се запържва деликатно в тиган. Чътнито се приготвя, като медът се карамелизира в тиган, прибавя се мангото, нарязано на малки парченца. Слага се около половин лъжица оцет, на вкус. Оставя се да се задуши, докато мангото омекне. Прибавят се стафидите. Може да се гарнира със стръкче френско грозде.

3. Кръмбъл с ананас и крем с маскарпоне

Продукти: 1 ананас, 1-2 лъжици мед, 2 лъжици ром, 1 пръчица ванилия. За кръмбъла ­ 50 г масло, 50 г брашно, 2 лъжици захар, 50 г бадеми на прах. За крема: 60 г маскарпоне, 100 г течна сметана, 3 жълтъка, 2 лъжици захар.

Приготовление: Фурната се загрява на 200 градуса. Приготвя се кръмбълът: брашното, маслото, захарта и бадемите се смесват, така че да се получи ронлива смес. Трохички от тази смес се нахвърлят равномерно върху тавичка и се запичат около 15 мин., докато се зачерви. Оставя се да изстине. Приготвя се кремът: в купа се разбъркват жълтъците със захарта до получаване на хомогенна смес. Прибавя се маскарпонето. Разбива се сметаната и се прибавя към крема с маскарпоне. Ананасът се обелва и нарязва на парченца. В една тенджера се карамелизира медът и се прибавят ананасът, семенцата на ванилията, ромът и се задушават около 10 мин. Ананасът се сервира поръсен с кръмбъла и гарниран с крема.

Специални издания