Новите библиотеки


Billy – една от най-популярните, обичани, класически Ikea етажерки, излиза на пазара за първи път през 1979 г. Днес се произвежда една на всеки 15 минути в заводите в Швеция, като се предлага в различни големини, цветове и форми.

текст Ирена Куртева

Независимо от развитието на съвременните технологии и лесненията на дигиталното четене, книгата все още пази своето авторитетно място в дома. Да, има жилища без книги, но когато влезеш в тях, винаги се усеща липсата на дух. Днес в дневната рядко цяла стена е заета от библиотека – етажерките са с по-малки размери, разпръснати из помещението, с по-олекотена визия. Те може да бъдат само отделни рафтове или артистични асиметрични композиции – съвременни решения, които правят тази тежка корпусна мебел по-раздвижена и нестандартна. Библиотеките заемат и нови територии – например антрета и коридори, трапезарии, стълби. Дизайнерите разработват модели, с които книгите да бъдат на една ръка разстояние – дивани, чиито облегалки или подлакътници са минибиблиотеки, а за ваната и за леглото се предлагат специални стойки.
 
Библиотечна композиция Wall 30 с отворен гръб в цвят Olmo Bianco. Стълба и релса в цвят лак мат Rosso. От Alema Design.
 
Класическите стенни библиотеки остават вечна класика. Те могат да бъдат изцяло отворени или затворени с плътни или стъклени витрини – така книгите не се прашат и се запазват по-дълго. Материалите са най-разнообразни – дърво, МДФ, фурнир, метал или стъкло. Новите технологии позволяват различни цветове и текстури на плоскостите. Ниски или високи двустранни отворени етажерки могат да послужат за сепариране на помещенията, като така светлината преминава през мебелната композиция, но стаята е разделена. Това е особено удобен подход за детската и дневната зона, които изпълняват повече функции.
 
Колекция About Day – библиотека, която комбинира различни цветове – отворени модули с метални делители в цвят лак мат Bianco, отворени и затворени части в цвят лак мат Ocra, стълба и релса в цвят Nero Laccato Matt. От Alema Design.
 
 
Целият материал в брой април 2015 г.
 
 

Специални издания