Настроение в оранжево

Калина Константинова, снимки “Студио МЕМ"

След обилното похапване по коледните и новогодишните празници би било добре да помислим за по-леки ястия. Предлагаме ви едно меню, в което сме наблегнали изцяло на морковите. Те притежават много качества, които ги правят обичан зеленчук ­ пълни са с витамини, здравословна храна са, идеални са за гарнитура на различни ястия. Лесно се съчетават с други продукти и се подправят по най-различен начин. Могат да влязат като съставка както в солени ястия, така и в сладки.

КЕЙК С МОРКОВИ

Продукти:  За кейка ­ 4 яйца, 225 г захар, 30 мл. олио, 9 настъргани моркова, 300 г брашно, една лъжичка канела, една лъжичка бакпулвер, половин лъжичка сода бикарбонат, щипка сол, 150 г счукани орехи. За глазурата ­ 125 г масло, 250 г крема сирене (тип Philadelphia), 1-2 ванилии, 50 г захар. Приготовление: Фурната се затопля на 180 градуса. Яйцата, захарта и олиото се разбиват заедно. Прибавят се морковите, брашното, канелата, содата, бакпулверът, солта и орехите. Така приготвената смес се излива в предварително намазана с масло тавичка или в отделни формички.
Пече се около 45 минути. Изважда се от фурната и когато  изстин, се намазва с дебел пласт глазура. Морковите придават фин и свеж вкус на този кейк.

САЛАТА С БУЛГУР И МОРКОВИ

Продукти:  200 г булгур, 400 г моркови, 2 лъжици сусамен тахан, 2 лъжици лимонов сок, 75 г филирани бадеми, сол, черен пипер. Приготовление: Булгурът се покрива с вода и се оставя да престои един час. Морковите се настъргват на едро ренде. Сусаменият тахан се разрежда
с лимоновия сок и 2 лъжици вода. Прибавят се сол и черен пипер на вкус. Булгурът се изцежда и се обърква с морковите и соса. Сервира се поръсен с филирани бадеми. Една лесна за риготвяне лека и витаминозна салата.

СУПА С МОРКОВИ И КОКОСОВО МЛЯКО

Продукти:  1,3 кг моркови, 1,5 л вода, 3 глави лук, една лъжичка кориандър на прах, 20 мл кокосово мляко, едно кубче пилешки бульон, сол, черен пипер. Приготовление: Морковите се обелват и нарязват на парчета. Сваряват се заедно с главите лук в тенджера под налягане. Когато зеленчуците омекнат, се свалят от котлона и се прибавят подправките и кокосовото мляко.
Супата се пасира. В тази супа вкусът на кокосовото мляко прибавя екзотична нотка.

Този много елегантен сервиз Gien, серия Pont aux Choux може да намерите в магазин Selma-Iv Co., на бул. “Витоша” №51. Приборите и чашите с весели цветове са от магазин “Крео”.

Специални издания