Място за щастливи хора

Хубава храна и приятна обстановка – с тази изпитана рецепта ресторанти “Щастливеца” печелят нови приятели

текст: Калина Константинова, снимки: Александър Новоселски и Борислав Жуйков

Ресторант “Щастливеца” има вече и в София. За всички, които го познават от Велико Търново, това е изпълнено желание, за останалите – чудесна изненада. Първият ресторант “Щастливеца” е открит в старопрестолния град преди 16 години. Заради големия успех следва втори. В момента ресторантите са четири (има и в Стара Загора), но собствениците мислят да спират дотук, защото не искат да създават верига, а да запазят качеството, вниманието към всеки детайл и близкото отношение с хората си.

Интересно е, че в “Щастливеца” няма главен готвач. Рецептите се предлагат от целия екип. Всеки има възможността да даде идея, след което тя да се опита, да се усъвършенства отново и отново, така че вкусът й да стане перфектен. Ресторантът определено печели с ястията си. Порциите са щедри, а аранжирането им е оригинално и естетично. Кухнята е вдъхновена от най-различни влияния – българско, ориенталско, средиземноморско… Менюто е сезонно, продуктите са пресни. Има богати предложения за вегетарианци. В ресторанта може да се поръча и специално меню за определени поводи. Например тук много се гордеят със сватбено празненство с изцяло веган меню. Предлагат и различна декорация за маса според предпочитанията на гостите или свързана с определена тема.

Интериорът на ресторанта е разпознаваем, еклектичен и много цветен. И в четирите си заведения собствениците са работили с един екип. Интериорният дизайнер Дидо (Диян Иванов) споделя, че в софийския “Щастливец” е бил улеснен от съществуващото място, което преди е било нощен клуб. Атриум с шест колони в кръг, които преминават и през двата етажа, и много светлина от купола – това е архитектурната база на проекта му. Първите два елемента, за които мястото го вдъхновило, били входът с часовника, наподобяващ елемент от виенска гара, и огромната медуза от дантела, устремена към светлината. Избира ретро мебели – скринове и кресла, виенски столове и дивани с цветни дамаски от плюш и дантела. Желанието било да се създаде интериор, който разказва истории.
В проекта е участвала и текстилният дизайнер Виолета Чалъкова, а изработката на всички текстилни елементи е дело на модна къща “Парушев”. В ресторанта са обособени кътове с различна атмосфера. Има външни места с изглед към приятния пешеходен булевард “Витоша”; на първото ниво на ресторанта има големи ретро маси и обстановката е малко по-тържествена и пищна; второто ниво е по-непринудено, в светли тонове, тук ще намерите и библиотека. Ще се почувствате добре във всеки момент от деня. Следобед между две срещи можете да се отбиете да поработите тук или просто да починете, като ще ви поднесат специални плата със сирена или колбаси. Можете да дойдете и с детето си – има детска стая, в която да се забавлява. Ресторантът ще изненадва всеки сезон с нови и интересни кулинарни предложения.

 
Вариация на автентична Шопска салата с пастърма и млечно чеснов мус в буркан, гарнирана с домашно хлебче срозмарин, морска сол и зехтин и зехтин
 
Стара селска френска торта с млечен крем и хрупкави маслени кори, поднесена с домашно рагу от малини
 
Адрес: София, бул. “Витоша” № 27

Специални издания