Мрежи от обич

В дома на прочутата художничка  на гоблени Мария Цанова-Киркова

Петра Ташева, снимки Асен Балабанов

Навярно и на вас ви се е случвало – още не сте се опознали с някого, а невидимата мрежа от биотокове вече ви е оплела в едно ново и добро приятелство. За такова приятно преживяване, за такава дружба ще ви разкажа сега – за духовната ми близост с интересната художничка на гоблени Мария Цанова-Киркова.
Името є е известно не само у нас, но и в още ред европейски страни като Франция, Белгия, Швейцария, Швеция, Турция. Знаят я галеристи, художници и много познавачи на  гобленарското изкуство. Навсякъде изложбите є са посрещани с признание и с възхищение  от превъзходната є техника. С гоблените на Мария Киркова светът научи, че корените на това елитарно изкуство далеч не започват от френските и фламандски кралски дворове и че този занаят има сериозни традиции в тракийските и старобългарските художествени школи. Взела най-доброто от световното и родното наследство, от големите художници Миро и Пикасо, попила всичко полезно от  своите академични учители Марин Върбанов и Мара Йосифова, Мария формира свой  маниер, свой стил на работа и с много обич  прави гоблени за чудо и приказ! Разговарям с художничката в нейния дом – един артистичен оазис, създаден от самата нея и съпруга є Николай Кирков. Те двамата са и проектантите, и изпълнителите на голяма част от интериора, в който така успешно съжителстват еклектиката от модерни пространствени решения и традиционните за българските къщи битови кътчета, вътрешни стаи, дървени тавани.

Когато артистичното семейство  купува апартамента, той разполага с две стаи, дневна и неголяма кухня. Помещенията са разположени само на един етаж, но последен за кооперацията. По идея на стопанина и с помощта на сериозен архитектурен проект подпокривното пространство се превръща във втори етаж, свързва се с вита стълба и така жилището става мезонет. Новото ниво се разпределя между две стаи, килер, баня и просторно емпоре…

повече имформация брой 10, страница 114-119

Специални издания