Мебели за повече удобство и удоволствие в градината

Пейка – шкаф, модел Applaro, р-р 80х41 см. Цена 99 лв. От Ikea.

текст Ирена Куртева

През няколко години се налага да подновим мебелите за градината, басейна, терасата, двора или балкона. Всеки има различни предпочитания за материалите на екстериорното обзавеждане, а изборът е широк – от всички видове естествени материали, през метала, до пластмасата. Пластмасовите мебели са леки, устойчиви на атмосферните условия (вода и слънце), не се надраскват и не избеляват, което удължава живота им. При този вид материали има по-големи възможности за ярки и нестандартни цветове, а компактните излети столове и маси могат и да светят и така в тъмното формите им се открояват в градината. При плетените мебели разнообразието на оплетки и прорези е толкова голямо, че като добавим богатството на цветове, изборът наистина става труден. Лесната поддръжка и препаратите, които предлага пазарът, ги правят още по-практични. Естествените материали носят усещане за топлина, имат дълъг живот и се вписват в природата. Изборът на различни стилове мебели, форми и цветове и тук е голям. Шатри, чадъри, тенти, барбекюта са идеални допълнения към мебелите за хранене около басейна или на терасата. Настилките трябва да са с антислип ефект, защото през лятото навън често има влага. Тиковото дърво е много подходяща настилка, но гранитогресът и теракотата също вършат добра работа.
 
Маса Step с опция за промяна на височината и столове Bora Bistro от полипропилен с фибростъкло. Oт Арексим Гарден.
 
Балкон и тераса
За малките балкони и тераси са много подходящи сгъваемите столове и маси или тези, които влизат един в друг. Те са леки, не заемат място и са лесни за съхранение.
 
Хамак Rainbow с метална стойка. Oт Арексим Гарден.
 
Басейн
Около басейна шезлонгите и лежанките е хубаво да са на колелца, а опциите за различни степени на облегалката са удобство, което не трябва да се пренебрегва. Малките масички и табуретки са практични, за да може всичко да е на една ръка разстояние. Възглавниците за сядане или лягане са също много важни за комфорта и е добре да са от непромокаема материя.
 
Масичка с повдигащи се плотове за комфортна височина за хранене. Предлага  Studio Modigliani
 
Маси за хранене
Както за всички външни мебели, така и за местата за хранене е важно да са леки, може да бъдат и сгъваеми (в зависимост от мястото) с удобни възглавнички за комфорт. Текстилът трябва да е непромокаем и в гамата с текстила на масата. Масите трябва да са стабилни, но не тежки, а столовете леки за по-лесно разместване.
 
 

Специални издания