Мебели за повече място

Има обзавеждане, което пълни дома, и друго, което го разтоварва от излишни вещи. Избираме второто, защото е удобно и защото луксът днес означава повече простор

Вера Николова

Липсата на достатъчно място е вечният проблем на интериора. Дори когато разполагаме с голямо жилище, постоянно трупаме вещи, които превземат всеки кът. А луксът днес означава повече простор.

Проблемът с мястото е още по-сериозен за малките квадратури, където оптимизирането на пространството е водещ принцип. Помещенията често са със смесени функции, което налага избора на мултифункционални мебели.


Мебелите, които пестят място, не се произвеждат от всяка марка, а само от компании, решили да инвестират в икономичните концепции. Този тип обзавеждане е истинско предизвикателство за дизайнерите, тъй като трябва да изпълнява в еднаква степен изискванията за визия и практичност. Затова най-добрите модели са създадени с находчивост и с новаторски решения. Важно е също да бъдат с отлични механизми, от качествени и леки материали, за да се използват лесно и да не се амортизират бързо. Могат да бъдат различни типове: да крият допълнителен обем, да променят мястото си, да се превръщат в друга мебел. Често този тип обзавеждане може да е вградено в друга мебел или в стената.

Мултифункционалните мебели се вписват и в тенденцията „екодизайн”, защото покриват много от предназначенията на купища други предмети, като така се пестят материали, енергия и транспорт.



Целият материал в бр. ноември/2011

 

Специални издания