Мебели за цял живот

За обзавеждането, което не остарява материално и морално

 
Текст Ирена Куртева
 
 
Няма нищо вечно на този свят, но все пак има неща, които са по-трайни от другите. Като например качественото обзавеждане. Мебели се произвеждат от векове, но отношението към тях невинаги е било едно и също. В началото са правени на ръка, предимно от дърво. Декорирани са богато с дърворезби и позлата от майстори, които са учили занаята цял живот, тапицирани са с кадифе, коприна и бродерии… затова класическите мебели са трайни и често заслужено се реставрират за нов живот.
 
Диванът Windsor създава усещане за изтънченост и елегантност. От Illuminarte Interni

 
 
 
Но нещата по-късно се променят. През 40-те и 50-те години на миналия век се заражда промишленият дизайн. Навлизат нови материали и нови технологии. Известни архитекти и художници (Алвар Аалто, Рон Арад, Антонио Гауди, Франк Лойд Райт, Мис ван де Рое, Льо Корбюзие, Салвадор Дали) синтезират формата и създават емблематични и вечни столове, дивани, лежанки, маси и осветителни тела, чиято стойност до днес остава висока.
 
 
Лампата Arco (по дизайн на Акиле и Пиер Кастилиони) е предпочитана заради
лекотата, с която се вписва във всеки стил, както и заради способността й да
хармонизира пространството със своите заоблени линии. От Illuminarte Interni

 
 
Следва времето на консуматорството, ширпотребата, големите серии. Търсят се ниска цена, моден дизайн. Така мебелите от предмети за цял живот се превръщат в мимолетни вещи. Все пак остават фирми, които залагат на друго – на материалната и моралната дълготрайност на моделите. Някои от тези компании са със столетна история, други до днес произвеждат първите си модели, трети интерпретират наследството в нови форми, но все така качествени и трайни.
 
 
Осветително тяло, дизайн Марсел Вандерс

 
 
Да, „вечните” мебели са скъпи, но има защо. В тях е вложено нещо много повече – ръчен труд, качествен материал, отношение, майсторство, традиция, отличен дизайн. Предмети, които могат да навяват спомени, да осигурят удобство или да създадат естетично убежище от градския стрес.
 
 
 
Фотьойл от марката Desire, модел  Iacoon, дизайнер  Jai Jalan. От „Студио ШкафА”.  
 
 
Целият материал може да намерите в брой май/юни 2018, стр. 94

 
 
 
 
 

Специални издания