Maison&Objet на 30!

Парижкото изложение чества юбилей с оптимистичен поглед в бъдещето

 

Калина Константинова

 

През 2024 г. най-голямото френско изложение Maison&Objet празнува юбилей. Вече 30 години форумът е нашия ориентир за тенденциите в дизайна и декорацията във Франция и  представата на французите за добър живот. Темата „Tech Eden“ (Технологичен рай), като естествено продължение на миналогодишната “ENJOY!”,   ще отведе посетителите в едно по-оптимистично бъдеще, в което технологията и природата ще се грижат за нашето щастие. Мелани Лерой, генерален директор на изложението, коментира: „Повече от всякога, вслушвайки се в своите посетители и изложители и техните нужди, Maison&Objet се позиционира в центъра на основните предизвикателства на днешния и утрешния ден чрез свързване на креативността, иновациите и екологичната отговорност. Нашата амбиция е да илюстрираме всички възможности в областта на декорацията, дизайна и изкуството и активно да  подкрепяме тяхното развитие“.

 

Ново бъдеще и преоткрит рай

Tech Eden е тема, разработена в сътрудничество с консултантската агенция за творческа стратегия Peclers Paris, която говори за промяна във възприятието за бъдещето и желанието за преоткриване на оригиналния рай, тук на Земята, с помощта на новите технологии.

Темата прави паралел между футуристичната утопия и новите реалности и ни обещава впечатляващи сценографски интерпретации. Вдъхновени от нея, професионалистите са поканени да преосмислят създаването и оформлението на експозиционните пространствата, да предложат технологични иновации, възприемайки оригинални естетически и екологични подходи.

 

 

Технологията в услуга на благополучието

Кризите и обществените напрежения засилват нуждата да се чувстваме добре у дома, а авангардните технологии отговарят с нови услуги, вдъхновени от усъвършенствана версия на природата. Така например стаята-капсула Once Upon a Dream, проектирана от Матийо Леаньор за откриването на Hôtel de Marc, е идеалната спалня, основана на изкуствено и програмирано управление на циклите ден-нощ, която ви дава възможност за много по-възстановителен сън.

 

 

Жан-Луи Фрешин, директор и основател на NoDesign.net, автор, преподавател в училище Camondo в Париж, специалист по дигитален дизайн и иновации, ни дава своята гледна точка: „Навлизаме в период на сливане между нашата естествена среда и технологиите. Тази нова епоха, Антропоценът (ново име, дадено на нова геологична епоха, която се определя от огромното човешко въздействие върху планетата), е дисбалансирана поради злоупотребите с технологиите и необмисленото използване на ресурсите на планетата. Но тези проблеми трябва да се преосмислят и да бъде намерено решение. В ерата на изкуствения интелект, където много обекти могат да бъдат проектирани и произведени автоматично, единственият въпрос е как искаме да продължим да обитаваме този свят…“

 

 

Съвременните изследователи в търсене на утопия

„Чувствителните и осъзнати  изследователи се възползват от технологичния напредък и го поставят в услуга на подобрено и персонализирано ежедневие, за да създадат една мечтана и полезна среда“,  обясняват Брюн Уакрат, специалист по стратегическо планиране и Шарлот Казал, дизайнер и трендмейкър в агенция Peclers Paris. Пример в това отношение е проекта за реновиране на  хотела El Cosmico в Тексас с 3D  конструкции (в сътрудничество с BIG, ICON и Лиз Ламбърт). „Нашето сътрудничество с El Cosmico и ICON ни позволи да последваме формалните и материални възможности на авангардната 3D-отпечатана конструкция, необвързана от традиционните ограничения на конвенционален терен или клиент“, споделя Бярке Ингелс, основател и творчески директор на BIG.

 

 

 

Тенденциите

 

Темата на изложението ще бъде илюстрирана в няколко пространства, който ще отразят нейната футуристична естетика- зоните „What’s New?“, Hospitality Lab, кафенето…

В допълнение посетителите ще могат да потърсят вдъхновение и по отношение на трите основни тенденции- устойчив минимализъм, „упорит“ брутализъм (повторно използване и рециклиране)  и органична флуидност.

Домът продължава да се изживява като убежище, пашкул с „грижовен“ и модулен дизайн; пространствата приемат нови функции- холът вече е и офис, докато банята е и дневна.

 

 

Историята

 

От 1994 г. Maison&Objet (SAFI, дъщерно дружество на Ateliers d’Art de France и RX France) обединява международната общност на декорацията, дизайна и „изкуството да живееш добре“. Неговата запазена марка? Способността да се провокират плодотворни международни срещи, да се повиши видимостта на марките и фирмите, които се присъединяват към изложенията или дигиталната платформа, както и експертизата и анализа на тенденциите в сектора. Откриване на таланти, предлагане на възможности за обмен и вдъхновение онлайн и офлайн, улесняване на развитието на бизнеса- такава е мисията на Maison&Objet. Изложението, отворено към професионалистите, се провежда два пъти през годината (януари и септември). По време на септемврийското му издание се допълва и от Парижката седмица на дизайна. От 2016 г, онлайн и целогодишно, дигиталната платформа MOM (Maison&Objet and More) позволява на купувачите и марките да продължават своя обмен, да представят нови колекции или да установят контакти извън физическите срещи. Социалните мрежи също разширяват общността на изложението с близо 2 милиона професионалисти, активни във Facebook, Instagram (+1 милион последователи), Twitter, LinkedIn, Xing, WeChat и вече и TikTok. Начело на лейбъла Paris Capital of Creation, Maison&Objet е катализатор за позиционирането на Париж като един от основните притегателни центрове за международни творци.

Специални издания