Maison&Objet на 30!

Парижкото изложение чества юбилей с оптимистичен поглед в бъдещето

 

Калина Константинова

 

През 2024 г. най-голямото френско изложение Maison&Objet празнува юбилей. Вече 30 години форумът е нашия ориентир за тенденциите в дизайна и декорацията във Франция и  представата на французите за добър живот. Темата „Tech Eden“ (Технологичен рай), като естествено продължение на миналогодишната “ENJOY!”,  показа на  посетителите едно по-оптимистично бъдеще, в което технологията и природата ще се грижат за нашето щастие. Мелани Лерой, генерален директор на изложението, коментира: „Повече от всякога, вслушвайки се в своите посетители и изложители и техните нужди, Maison&Objet се позиционира в центъра на основните предизвикателства на днешния и утрешния ден чрез свързване на креативността, иновациите и екологичната отговорност. Нашата амбиция е да илюстрираме всички възможности в областта на декорацията, дизайна и изкуството и активно да  подкрепяме тяхното развитие“.

 

Ново бъдеще и преоткрит рай

Tech Eden е тема, разработена в сътрудничество с консултантската агенция за творческа стратегия Peclers Paris, която говори за промяна във възприятието за бъдещето и желанието за преоткриване на оригиналния рай, тук на Земята, с помощта на новите технологии.

Темата направи паралел между футуристичната утопия и новите реалности и ни впечатли със сценографски интерпретации. Вдъхновени от нея, професионалистите бяха поканени да преосмислят създаването и оформлението на експозиционните пространствата, да предложат технологични иновации, възприемайки оригинални естетически и екологични подходи.

 

 

Технологията в услуга на благополучието

Кризите и обществените напрежения засилват нуждата да се чувстваме добре у дома, а авангардните технологии отговарят с нови услуги, вдъхновени от усъвършенствана версия на природата. Така например стаята-капсула Once Upon a Dream, проектирана от Матийо Леаньор за откриването на Hôtel de Marc, е идеалната спалня, основана на изкуствено и програмирано управление на циклите ден-нощ, която ви дава възможност за много по-възстановителен сън.

 

 

Жан-Луи Фрешин, директор и основател на NoDesign.net, автор, преподавател в училище Camondo в Париж, специалист по дигитален дизайн и иновации, ни дава своята гледна точка: „Навлизаме в период на сливане между нашата естествена среда и технологиите. Тази нова епоха, Антропоценът (ново име, дадено на нова геологична епоха, която се определя от огромното човешко въздействие върху планетата), е дисбалансирана поради злоупотребите с технологиите и необмисленото използване на ресурсите на планетата. Но тези проблеми трябва да се преосмислят и да бъде намерено решение. В ерата на изкуствения интелект, където много обекти могат да бъдат проектирани и произведени автоматично, единственият въпрос е как искаме да продължим да обитаваме този свят…“

 

Съвременните изследователи в търсене на утопия

„Чувствителните и осъзнати  изследователи се възползват от технологичния напредък и го поставят в услуга на подобрено и персонализирано ежедневие, за да създадат една мечтана и полезна среда“,  обясняват Брюн Уакрат, специалист по стратегическо планиране и Шарлот Казал, дизайнер и трендмейкър в агенция Peclers Paris. Пример в това отношение е проекта за реновиране на  хотела El Cosmico в Тексас с 3D  конструкции (в сътрудничество с BIG, ICON и Лиз Ламбърт). „Нашето сътрудничество с El Cosmico и ICON ни позволи да последваме формалните и материални възможности на авангардната 3D-отпечатана конструкция, необвързана от традиционните ограничения на конвенционален терен или клиент“, споделя Бярке Ингелс, основател и творчески директор на BIG.

 

 

Тенденциите

Темата на изложението беше илюстрирана в няколко пространства, който отразиха нейната футуристична естетика. В допълнение посетителите можаха да потърсят вдъхновение и по отношение на трите основни тенденции- устойчив минимализъм, „упорит“ брутализъм (повторно използване и рециклиране)  и органична флуидност. Домът продължава да се изживява като убежище, пашкул с „грижовен“ и модулен дизайн; пространствата приемат нови функции- холът вече е и офис, докато банята е и дневна. Традиционният прочит на тенденциите от Елизабет Льориш пък ни „потопи в дълбините на океаните, разходи ни из гъсти джунгли и ни остави да си починем в пустинята“. Основните теми, отразени в пространството, на което тя е сценограф бяха Meta Vegetal, Deep Sea, Mineral Desert.

 

 

Високи технологии и традиционно майсторство

От началото на създаването си Maison&Objet поставя фокус върху дизайнерите на утрешния ден с наградите The Raising Talant. Всяка година беше избирана дадена държава, от която идваха те, като така публиката се запознаваше и с различни стилистики, методи на обучение в професионалните училища и институти по света. Тази година изложението реши да награди млади таланти от различни държави, обединени около новите технологични възможности в сферата на изкуството и дизайна и отличаващи се с изключително майсторство по отношение на изработката.  В днешната епоха, в която изкуственият интелект навлиза все по-сериозно в ежедневието ни, а дигиталният принт се демократизира, възможностите пред дизайнерите се увеличават. Но дали е точно така, къде започва и свършва авторството, ще загубим ли завинаги традиционни занаятчийски техники, ще забравят ли ръцете ни да работят така както са го правили векове наред и разбира се, машините ще заместят ли човека? Тези и толкова много други въпроси бяха повдигнати по време на изложбата на проектите на младите дизайнери, зададени на тях и между тях. По-скоро оптимистично настроени, професионалистите споделиха, че виждат в диалога между традиционното майсторство и технологиите безкрайно поле за действие, което подхранва творчеството им, а все по- несъществуваща граница между различните дисциплини освобождава възприятията им и тези на публиката.

 

Дизайнер на годината

2024 е годината на Матю Леаньор. Французинът, за когото всички говорят, проектира факлата и котела за Олимпийските игри в Париж; откри собствено ателие в покрайнините на френската столица; отвори шоурум в Ню Йорк и беше обявен за Дизайнер на годината от Maison et Objet. Изключителни успехи за изключителен професионалист, известен със своя мултидисциплинарен творчески подход, вдъхновен от науката и технологиите. На изложението Леаньор представи в реален размер проекта си за мечтан дом, далеч от шума на града. Outonomy, както беше името му, доставя всичко необходимо на човека, без да го лишава от съвременната идея за добър живот, но и задава въпроса „От какво наистина се нуждаем?“.

 

Историята

От 1994 г. Maison&Objet (SAFI, дъщерно дружество на Ateliers d’Art de France и RX France) обединява международната общност на декорацията, дизайна и „изкуството да живееш добре“. Неговата запазена марка? Способността да се провокират плодотворни международни срещи, да се повиши видимостта на марките и фирмите, които се присъединяват към изложенията или дигиталната платформа, както и експертизата и анализа на тенденциите в сектора. Откриване на таланти, предлагане на възможности за обмен и вдъхновение онлайн и офлайн, улесняване на развитието на бизнеса- такава е мисията на Maison&Objet. Изложението, отворено към професионалистите, се провежда два пъти през годината (януари и септември). По време на септемврийското му издание се допълва и от Парижката седмица на дизайна. От 2016 г, онлайн и целогодишно, дигиталната платформа MOM (Maison&Objet and More) позволява на купувачите и марките да продължават своя обмен, да представят нови колекции или да установят контакти извън физическите срещи. Социалните мрежи също разширяват общността на изложението с близо 2 милиона професионалисти, активни във Facebook, Instagram (+1 милион последователи), Twitter, LinkedIn, Xing, WeChat и вече и TikTok. Начело на лейбъла Paris Capital of Creation, Maison&Objet е катализатор за позиционирането на Париж като един от основните притегателни центрове за международни творци.

Специални издания