Maison et Objet 2019 – между традиции и нови технологии

Калина Константинова, София – Париж

 

Excuse my French

Темата на януарското издание на изложението Maison et Objet фокусира вниманието върху френския дизайн. Зад привидно хумористичното настроение бяха поставени много важни въпроси, свързани с актуалните проблеми на обществото. Живеем в сложно време, в което глобализацията и унификацията сякаш поглъщат всичко. Социалните мрежи и всичко, което те генерират, включително фалшивите новини, ни карат да преосмисляме установените норми, да се съмняваме. Въпросът за идентичността вълнува все повече и на много нива- обществено, държавно и, разбира се, индивидуално. Младите дизайнери, чиято работа отразява актуалните търсения и проблематика, са особено чувствителни към концепцията за идентичност. Кой съм аз; откъде идвам и къде отивам; какво ме отличава;  с какво допринасям за обществото, за  моята общност; следвам ли актуалните тенденции, или търся универсални и дълготрайни решения; вълнувам ли се от екологията… Изложението показва как френските дизайнери търсят отговори, как намират своя път, каква е тяхната философия и какво ги отличава от всички други, като анализира четири отличаващи се теми.

 

Les petites maisons

Във Франция процъфтяват т.нар. petites maisons, буквално „малки къщи“ или „малки производители”… трудно преводимо понятие, което включва две важни думи – „малки” и „къщи”: те имат малко на брой сътрудници, а създателите им са млади.  „Къща” пък е  отражение на идеята за семейство, малка общност, в която всички членове се подкрепят. Наричат ги също „издатели на дизайн“. Стъпват на пазара без претенции, но с желанието да променят установените норми, да влеят нова творческа енергия, да помогнат на дизайнери, в които вярват. Често с голяма доза хумор, определено променят правилата. Имената им, Petite Friture, La Chance, Moustache, Non Sans Raison… показват самочувствие, смелост, известна доза дързост, самоирония… Откриват млади дизайнери, разработват продуктите им, лансират ги на пазара и продължават да ги придружават дълго след това. Един от най-известните примери е сътрудничеството между Petite Friture и Констанс Гисе. Petite Friture е създадена, за да лансира осветителното й тяло Verigo. Днес Констанс Гисе е световноизвестна, лампата Verigo се е превърнала в икона, а фирмата производител притежава солидно портфолио и е истинска референция във Франция с имидж на откривател на млади таланти.
„Малките къщи“ променят и начина на комуникация. Създават общност, която правят съпричастна. Премахват границите, държат се приятелски. Владеят отлично всички съвременни кодове за достигане до публиката, но не на всяка цена. Търсят хора, с  които изповядват еднаква философия,  имат еднакви потребности и търсения. С продуктите си разказват истории, изборът им е ангажиран и социално значим.

 

Нова вълна

Франция винаги е била отворена към чужди култури и влияния. Те са я обогатявали и продължават да го правят. Французите умеят да привличат чужди таланти, които от своя страна черпят от необятното им наследство. Това са връзки и мостове, които превръщат страната в пъстър, мултикултурен пъзел. Младото поколение дизайнери е все по-отворено, все по-космополитно и търсещо, но и все по-социално ангажирано.  Вълнува се от въпроси, свързани с екологията, със свръхпредлагането. Намира решения в рециклирането, в сътрудничествата с екзотични култури или социално слаби общности, като по този начин добавя стойност на продуктите си. Тази нова енергия се изразява в ръчно изработени продукти с ярки цветове и занаятчийски елементи, които са уникални.

 

Classic with a twist

Французите уважават традициите си, изпитват респект към наследството си, въпреки това имат способността по  елегантен начин да интерпретират класическото, добавяйки щрих дързост и капка лудост, създавайки нов творчески език. Тази тяхна способност да играят и преплитат традиционни и съвременни кодове, е очевидна в модата, кулинарията, архитектурата и в дизайна. Много ярък пример е „вселената“, създадена от интериорния дизайнер Венсан Даре, и в по-умерена степен работата на Пиер  Йованович, Тристан Ауер, Сара Лавоан, Лаура Гонзалез, Емили Бонавантюр, Индия Мадави… Почти всички френски фирми, представени на изложението, споделяха респекта към своята култура, към традициите, възхищението към занаятчийството, вековните умения, доказаното качество и същевременно се вълнуваха от новите технологии, които успяват да спасят това богато наследство и да го отведат към нови хоризонти.

 

FrenchTech

Подемът  на френската технологична индустрия  не трябва да се подценява. Париж е дом на най-големия кампус за стартъпи в света (Station F), а френските фирми са водещи в областта на новите технологии, които въвеждат революционни промени в дома. На най-голямото изложение за технологични иновации в света, CES, тази година Франция се представи с повече от 400 стартъпа, най-вече в областите „Здраве” и „Умен дом”. Бяха отличени 57 фирми, като две получиха най-престижната награда Best of Innovation Award. Всички тези технологични нововъведения генерират производство на цяло ново поколение свързани предмети, покрития (интерактивен тапет), устройства, с ултра съвременен дизайн. Посетителите на изложението успяха да видят на живо приятелски настроените роботи Pepper и Keecker, както и много други предложения от фирми като Devialet и Elipson. Разработват се и много нови материи, които в близко бъдеще реално ще променят ежедневието ни.

 

Себастиан Херкнер

За дизайнер на годината беше избран младият германец Себастиан Херкнер, завършил Университета по изкуства и дизайн в Офенбах на Майн.  Талантливият 37-годишен дизайнер е едно от изгряващите имена на международната сцена – само през 2018 г. е разработил повече от 20 проекта за различни производители като Moroso, Dedon, Thonet, Lintello. Носител на редица награди, той създава своето студио през 2006 г. още преди да е завършил образованието си. Работата му се отличава с интелигентно съчетаване на традиция и иновация, занаятчийство и нови технологии. Любовта и респектът към занаятчийството са в основата на  един от първите му важни проекти, масата Bell, чийто плот от стомана и месинг е поставен върху основа от ръчно духано стъкло, изработено в баварска манифактура с вековна история. Първоначално отхвърлена от редица производители, масата заинтересува ClassiCon и скоро след появата си на пазара се превръща в бестселър. „За мен е важно да увековеча и съживя традиционните занаятчийски умения, защото те са наследството на нашата култура“, казва дизайнерът.  Съчетаването на традиция и иновации също е част от производството на стола „118“ (Thonet, 2018), при който дървото се огъва с помощта на пара, а процесът е изцяло автоматизиран.

Себастиан Херкнер пътува много. Китай, Колумбия, Тайланд, Сенегал, Канада са само част от по-честите му дестинации. Чуждите култури, умения и традиции го вдъхновяват и му помагат в търсенето на автентичност. Задава си въпроси, свързани с дълготрайността на материалите, с времето, необходимо за изработката на продуктите, с модата и свръхпредлагането. Отговорът му е в създаването на непреходни модели, чийто форми и силуети не отговарят на актуалните тенденции, само за да бъдат забравени през следващия сезон. Неговият дизайн е етичен и ангажиран, а  творческият процес е толкова важен, колкото и готовият продукт.
За изложбата си на салона Maison et Objet той подходи по интересен начин. Вместо само готов продукт представи производствените етапи на създаване на моделите си, като разкри процеса, премахна красивата обвивка, за да надникнем  под повърхността; запозна ни с материалите, материите, технологията на изработка.

 

Китайски дизайн

Традиционните награди „Изгряващи таланти“ тази година бяха връчени на млади дизайнери от Китай. Публиката се запозна с работата на шест студия – Bentu, Chen Furong, Franck Chou, Hongjie Yang, Mario Tsai и Ximi Li. Някои от тях са дълбоко повлияни от традициите в собствената си страна, други търсят вдъхновението в чужбина, но всички показаха талант, творческа енергия, желание да събуждат емоции и ангажираност да развиват дизайна в Китай.  Въпреки различните си стилове и творчески език, и шестте студия налагат нови стандарти с усет към деликатния баланс между артистичност и търговските изисквания на пазара.

Стремителното развитие на дизайна в Китай показва желанието на страната  да се превърне в глобален играч на световната сцена на творчеството и иновациите. Формира се нова китайска естетика, подкрепена от все по-високи професионални стандарти за качество. Младите дизайнери изграждат нов културен език, задавайки си много въпроси, свързани с идентичността, наследството, екологията… Самочувствието на професионалистите, отличени на салона, показва, че са избрали правилната посока.

 

Специални издания