Лека вечеря с приятели

Калина Константинова, снимки “Студио МЕМ”

Акцентът в лекото меню на тази лятна вечеря за приятели са еклерите.  По принцип познаваме по-скоро сладкия им вариант. Соленият ще изненада кулинарите с оригиналността и лекотата си.
Другите предястия – хапки с пъдпъдъчени яйца, сирена,  маслини, са плод на въображението на домакинята. Смачканите порцеланови чаши са закачлив елемент, който със сигурност няма да остави безразлични гостите. Орхидеята с присъщата си елегантност допълва атмосферата.

 Масата радва окото, преди още да е сервирана вечерята. Сетовете за сервиране и салфетките са в тон, близък до този на масата. Така акцентът пада върху белите чаши и чинии. Естетиката на тази маса може да се нарече минималистична. Повлияна е до известна степен от източното изкуство. Зелените декоративни камъчета са приятен цветови нюанс.

 

СОЛЕНИ ЕКЛЕРИ

Продукти: 100 г масло, 150 г брашно, 170 г настърган кашкавал, 5 яйца, 250 г вода Приготовление: Маслото се разтопява в горещата вода. Прибавя се брашното. Сваля се от котлона и с непрекъснато бъркане се прибавят яйцата – едно по едно, а след това и кашкавалът. Пече се във форми за еклери в предварително загрята на  200 градуса фурна около  20 минути до зачервяване.

Солените еклери: хрупкави отвън, топящи се вътре

Пъдпъдъчени яйца на очи върху филийки черен хляб, украсени със зрънце черен пипер

 

Специални издания