Lapérouse- възраждането на една легенда

Известният парижки ресторант, любимо място на Зола, Бодлер, Хемингуей и Юго, е реновиран от новата звезда на френския дизайн Лора Гонзалез

 

Калина Константинова

 

Ресторант Lapérouse има дълга и богата история. Сградата, в която се намира, е построена през XVII век, а документите свидетелстват, че на приземния етаж се е развивала търговска дейност от 1700-та година. Мястото става известно няколко години по-късно, когато го купува официален доставчик на вино и спиртни напитки за кралския двор. Той отваря малък магазин за вино, който бързо се превръща в една от най-престижните парижки изби.
През 1866 г. поредният собственик продължава винената традиция, но започва да предлага и храна, превръщайки за кратко мястото в известен ресторант, носещ името на граф дьо Лареруз – известен мореплавател и изследовател по онова време.
Оттогава до днес ресторантът е свидетел на развитието на висшата френска гастрономия и кулинария. Това е първата институция, получила три звезди „Мишлен” през 1933 г., и която ги запазва до 1969 г.

Заради централното си разположение, пищния интериор, вкусната храна и подбраните вина, мястото винаги е привличало известни писатели, политици, актьори. Чести негови посетители били Зола, Мопасан, Бодлер, Пруст, а по-късно Хемингуей, Орсън Уелс или Уинстън Чърчил. Тук Виктор Юго е идвал на следобедна закуска с внуците си; Колет е написала романа си „Котката“; Серж Генсбур е срещнал Джейн Бъркин; Уди Алън е заснел сцена от филма „Полунощ в Париж“, а скандалният писател Мишел Уелбек е отпразнувал сватбата си миналата година…
Интериорът на ресторанта е разделен на няколко различни по големина салона, всеки с различна декорация, а имената им напомнят за историите, случили се тук. Два от тях – Astrolabe и La Boussole, са кръстени на корабите, на които е плавал граф дьо Лаперуз; салон „Виктор Юго” пък е бил любим на прочутия писател; в салона на сенаторите (Тайния салон) са се събирали политици, а той е притежавал таен изход, скрит в стената; салонът на Любовта или този, носещ името на актрисата Каролин Отеро (La belle Otero), са с най-пищната декорация. Всички те са със стенни фрески, изобразяващи пейзажи, романтични сцени и екзотични сюжети. Тапицерии, килими, разнообразни тъкани добавят пищност и превръщат мястото в истински пир за сетивата.

Любопитна подробност, свързана с интериора, са надписите върху огледалата. Традицията е започната от куртизанките през XVIII век – те правели резки върху тях с получените като подарък от обожателите си диаманти, за да проверят тяхната автентичност и здравина. По-късно и други посетители започнали да изписват инициалите си или да оставят различни послания, гравирани в огледалата, за вечността. До средата на петдесетте години на миналия век, в салона на Любовта се е намирал най-старият надпис от 28 август 1879, но поради крехкостта на огледалото, то е трябвало да бъде заменено.

Днес поовехтелият интериор е напълно реновиран, като нелеката задача е била поверена на Лора Гонзалез. Звездата на френския дизайн е привлякла сериозен екип специалисти и занаятчии от разнообразни сфери- дърворезбари, тъкачи, каменари, художници, с които е реставрирала интериора, отдавайки значение и на най-малките детайли. Реновирана е и избата, която вече е отворена за посещение. Тя се простира на 300 кв.м и предлага около 12 000 бутилки от всички региони на Франция, като е застъпено и шампанското. В нея са обособени два салона за дегустация, по време на която се сервират специални ястия.
Кухнята на ресторанта е вдъхновена от богатата история на мястото и от френската висша кулинария. Шеф-готвач е известният във Франция Жан-Пиер Вигато, а десертите са дело на сладкаря-звезда Кристоф Мишалак.

Адрес: 51 quai des Grands Augustins, Париж

Специални издания