Къща сред гората

текст Антоанета Баева
снимки Александър Новоселски
проект Бистра Андреева


 
Къща сред гората, мирис на бор, много зелено и много тихо… посреща ни куче, което ни съпровожда до входа. Прекрачваме прага на уютен и артистичен дом, в който веднага се долавя свободният дух на художника. Всъщност, цялото семейство на класика на българската карикатура Велин Андреев е свързано по някакъв начин с изкуството – дъщеря му Бистра Андреева е дизайнер, а внукът му също се подготвя за артистичното поприще в училището за приложни изкуства. В дома цари приятен хаос, който носи толкова дух и красота, че решаваме да не пипаме нищо, за да не нарушим автентичния чар на мястото.

 
Къщата е на две нива, създадена с идеята да се впише идеално в контекста на планината. Цялата е отворена навън с големи витрини и зеленината е естествен фон на живота на семейството. Използвани са само естествени материали – камък и дърво. Повечето мебели са антикварни, с история, други са правени по поръчка за мястото.
 
 
Вторият етаж е без плоча, така че спалните носят чара на подпокривното пространство с неговите разчупени обеми и едри видими греди. Интересна подробност е, че къщата е енергийно ефективна – със собствен водоизточник и отлична изолация, които намаляват до минимум ползването на чужди енергийни ресурси.
 
 
 
Велин Андреев е един от големите български художници-карикатуристи. През 1954 година завършва специалност “Графика” в Националната художествена академия в класа на професор Илия Бешков. От 1952 е художник, а от 1954 — редактор на вестник “Стършел”. Освен карикатурист, той е и илюстратор на множество книги.
 
Целия материал четете в брой юли 2015 г. на сп. „Наш дом”.
 
 

Специални издания