Комедия дел арте

Галерия, ателие, дом – артистично съжителство в лондонското жилище на един български сценограф

  
текст и снимки Толи Вулова, Лондон
Не просто да участваш, а да създаваш Комедия дел арте е привилегия, която могат да си позволят малко хора. Надежда Стоянова е личност, която твори и живее в този пъстър театрален жанр.
 

 
Още докато учи сценография в НХА в София, се влюбва в Ренесанса. След магистратура в Central Saint Martins College of Art & Design, Лондон, тя остава в английската столица и се отдава на любимото изкуство. Автор е на костюмите в няколко мюзикъла, има над десет изложби, сред които и постоянна. Във всичко създадено от нея от произведенията й до дома – галерия, личи страстта към Комедия дел арте.

 
Преди няколко години с мъжа й купуват къща и превръщат единия етаж в изложбена зала. Старите собственици също са били хора на изкуството. Надя прави промени и днес на мястото на салона за музикални композиции е галерия, а пред него вместо рецепция е личният й будоар. Галерията е дискретно съчетание между обществено място и домашен уют. Интериорът умело преплита съвременно удобство, старинни вещи с история, картини и арлекиновска пъстрота.

 
Импровизацията, закачливата маска и характерното цветно облекло, типични за персонажите на театралния жанр Комедия дел арте, се долавят във всеки детайл.
 

 
Надя с най-важния обитател на къщата – г-н Рори.
 
Целия материал – в брой април 2016 г.


Специални издания