Изложението Хемптън Корт Палас Флауър Шоу 2015

текст Виолина Тошева, София – Лондон
снимки сайтът на изложението

Изложението на цветя и градини „Хемптън Корт Палас Флауър Шоу” отпразнува своята 25-годишнина в началото на юли. Разположено на площ от 34 акра (около 130 декара) в парка на двореца „Хемптън Корт Палас” на половин час от центъра на Лондон, това е най-мащабното в света ежегодно изложение от такъв характер. Над 140 000 човека, изкушени от многообразието на цветове и форми, го посещават всяка година. Форумът беше отличен с приз за най- добро градинско събитие на годината като мероприятие, което очарова и забавлява и в същото време възпитава отношение към природата.
 
 
Територията на изложението в кралските градини на двореца „Хемптън Корт” е раздeлена на няколко зони: Grow, Feast и Inspire. Гроу зоната (от англ. grow – отглеждам) е посветена на цветята. Тук има растения от всяка точка на света, както и специалисти, които отговарят на индивидуални въпроси. В тази част се намира и “Палатата на цветята”, където са изложени цветя от цял свят. В Инспайър зоната (от англ. inspire – вдъхновявам) са градините, които участват в конкурсната програма. Те са разделени в няколко категории: представителни, летни, малки, световни, исторически, концептуални. Във Фийст зоната (feast – празник, пиршество) като заигравка с двата смисъла на думата са павилионите за хранене, кулинарният театър, където известни гости представят съвети и идеи за отглеждане на зеленчуци и превръщането им в здравословна храна.
 
 
Градините на изложението се спонсорират от различни благотворителни, застрахователни и туристически организации, както и такива, чийто фокус са научни изследвания. Всяка градина представлява определена концепция, често отвъд градинарството. Изложението предлага нови гледни точки във всеки смисъл на думата. Хоризонталното мислене в градината отстъпва на разчупването на стереотипа и използване на пространството в 3D измерение.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Специални издания