Изкуството килим

Ширити, дантели, копчета и пискюли създават нова, забавна визия

Ирена Куртева

Килимите все по-често са акцент и дори картина на пода. Класиката винаги е на мода и персийските килими са вечно актуални, но все повече дизайнери обръщат внимание на атрактивните комбинации на цветове и материали. Съчетаването на коприна и вълна е традиционно, но смесването на памук, коприна, коноп, вълна и дори кожа е различно и ново. Многообразието на синтетични тъкани прави килимите по-евтини и леки, като така могат да се вложат повече пари в дизайна, без да се увеличава цената.

Формите не са само познатите квадратни, правоъгълни, кръгли и елипсовидни, а и неправилни, от съшити едно за друго парчета, които сякаш могат да растат и да се променят.
Ширити, дантели, копчета или пискюли създават нова, забавна визия на килимите. Различната височина на хафа (власинките), едрата плетка, създаваща впечатление за ръчна плетиво, правят усещането да ходиш бос особено приятно. Килимите – репродукции на  картини, живеят свой живот в помещението и са своеобразен акцент. Много от тях са в големи размери и са подходящи за просторни стаи.

Целият материал в бр. ноември/2012


 

Специални издания