Игриво лятно настроение със Spoga+Gafa 2016

Петя Кръстева, София – Париж

 
Щастливите мигове са сред зеленина: всички обичат своето лично кътче на открито. Все едно е дали е на балкона или на терасата – важното е да е навън. Там човек може да отдъхва, да приготви храна на грил, да сади, да бере плодове… Естествено, на първо място в скалата на предпочитанията е да имаш своя собствена градина. Там релаксът е най-пълен – физически и психически. Собственият оазис придобива перфектен вид с подходящи мебели и аксесоари. Мястото, където можем да видим всичко това и повече, е международният градински панаир Spoga+Gafa, който тази година ще се проведе от 4 до 6 септември в Кьолн. На пресконференцията в Париж представителите на панаира със задоволство съобщиха, че до май над 95% от площите са купени. През септември повече от 37 000 посетители от 108 страни ще представят най-новите си продукти в градинския бизнес. Фокусът е върху игривия дизайн, класическите форми и така наречения Modern Country Look.
 
 
Modern Country внася хармония на открито
Девизът „Обратно към природата” се развива с пълна сила. Повечето потребители не желаят обзавеждането да е хладно и пуританско, а задушевно и уютно. В центъра на вниманието са оплетки и тик, понякога комбинирани едно с друго. Така формите на градинските мебели стават по-филигранни и редуцирани. Използват се още и колани, текстилни ленти, с които се създават ефирни мрежоподобни форми. Естествените цветове излъчват спокойствие, а аксесоарите привличат вниманието с по-ярки цветове и форми. Текстилът е с пасторални флорални и животински елементи.
 
Цветова тенденция: сиво-кафявото се среща с металик
Топлият естествен цвят не е обвързан с модата на времето и затова чудесно се адаптира към зеленото в природата. От друга страна, този цвят чудесно се комбинира с актуални модни декоративни елементи и ярки цветове на възглавниците. Малките мебели и аксесоари блестят в медни, златни и сребърни тонове, като се варира от сиво през кафяво до металик.
 

 
Грилът става мултифункционален
Технологиите се подобряват във всеки детайл. Хората, които все по-често правят барбекю навън, могат да изпичат, да опушват, да варят на слаб огън, да пържат. Всичко това се прави с мултифункционални грилове. Последен писък са новите уреди за гофрети и сандвичи, интелигентни термометри за печеното и специални съдове, които изграждат цялостно света на барбекюто.
 
Смарт комфорт в градинските уреди
Удобни за обслужване роботи за косене и акумулаторни уреди, сред тях тримери, ножици за градински плет или ръчноуправляеми косачки за трева, са приоритет при производителите поради голямото търсене. За да въодушевят младите хора, които имат афинитет към техниката за градинска работа, производителите залагат все повече на смарт функции. Така автономното косене става реалност – приложение оценява локалните данни за времето и машината решава самостоятелно кога ще е най-добрият момент да се започне работата.
 
 
Практическа информация за всички изложители и посетители на панаира
Стоките за обзавеждане на градина, за къмпинг и отдих през свободното време са разположени в Garden Living, която заема изложбени зали 1, 2, 3, 4, 5.2, 9 и 10.1. Тази година зала 4 няма да е заета от паралелното изложение Spoga Horse. Изложението Landgard (поръчка на растения) е в зала 5.1. Жълтата линия между коридори 4 и 5 се нарича „Алея на растенията”. В този коридор посетителите ще видят много изложители от секторите „Растения и цветя” и „Биохимия и торове”. Коридорът ще грабне вниманието на гостите с изобилието на живи растения и заедно със зоната за поръчки на растения в 5.1. ще бъде зеленият център на панаира.

Най-новите продукти на предприятия за машини и оборудване, инструменти и аксесоари, градинско обзавеждане и напояване и осветление са в зали 6 и 5.1 Garden Creation& Care (сектора за създаване и поддържане на градината). В зала 7, Garden BBQ (грил и барбекю) ще се покажат големите възможности на този толкова бързо развиващ се сектор. Между 7 и 6 зала за първи път ще се даде възможност на изложителите да демонстрират своите топпродукти на живо. Залата на дизайнерските градински мебели и аксесоари ще е в палата 10.2. от сектора Garden Unique (уникална градина). Тук си дават среща топмарките в областта на градинските мебели. Dekovries, Kettler, Sieger и Stern са само някои от водещите фирми, представящи се на форума. И тази година The Boulevard of Ideas (булевард на идеите) ще даде бърза възможност на посетителите по пътя към залите да се информират за всички новости. Денят на градината ще се проведе на 3 и 4 септември. В зала 8 и в Рейнпарк, под открито небе, специалистите ще дават идеи и съвети за оформление на градината.

 
 

Специални издания