Естествен избор

 
Като всяко творение на природата, дървото носи естествена красота и хармония
 
 
Катя Атанасова 
 
 
Няма по-благороден и вдъхновяващ материал от дървото. Като всяко творение на природата, то носи естествена красота и хармония. Неговите нежни оттенъци и интересни текстури са истинския лукс в интериора.    
 
Eстественото дърво е приятно на допир, лесно се съчетава с останалите елементи на обзавеждането и с други материали, може да се ремонтира и обновява. Един от недостатъците му е, че се поврежда от огън и вода и изисква грижи, за да бъде удължен животът му. Висококачественото дърво трябва да бъде добре изсушено и да няма пукнатини. В производството на мебели се използва дървесина с различни степени на твърдост и плътност: мека – ела, кедър, хвойна, липа, трепетлика, топола, ива, елха,  бреза; средно твърда – бук, дъб, орех, бряст, клен, ясен, ябълка; много твърда –  тик, бяла акация, чимшир, габър, дрян, абанос. Мебелите от твърда дървесина са по-износоустойчиви от тези, направени от мека, но всеки вид дърво притежава различни свойства, които го правят подходящо за определени мебели и детайли. 
Дървото носи силна природна енергия, то е живо, диша и се променя. Нова тенденция е третиране на дървесината само с масла и восъци, а не „умъртвяване” с формалдехида, който се съдържа се в синтетичните лакове. Порите не се запечатват и така дървото е естествен регулатор на влажността в помещението. Предлагат се и био-мебели, при които не са използвани химикали, вредни за човека и околната среда. Всички детайли се слепват с естествени лепила (костен или  кожен туткал), повърхностите се обработват с натурални растителни масла, шеллак, восъци, пчелен прополис, за оцветяване се използват натурални растителни пигменти. Свързването на отделните детайли на мебелите се прави изцяло с дървени сглобки. Самият процес на изработка е изключително ръчен.
 
Естественото дърво, сякаш недокоснато от човешка ръка, беше сред най-горещите трендове в интериора през 2013-а и тази година остава актуално. Предпочитат се светлите му оттенъци с изявен фладер. Мебелите от масив дават богати възможности за дизайн – те могат отлично да се впишат както в съвременна изчистена градска среда, така и в интериори в провансалски стил. Във всички случаи дървото променя излъчването на интериора с благородното и чисто излъчване на природата.    
 
Целият материал в брой януари/февруари 2014 
 
 

Специални издания