Maison et Objet представя темата на септемврийското си издание

Enjoy!- темата на предстоящото септемврийско издание на изложението Maison et Objet ни обещава повече цветове, но също и екстравагантност, дързост и хумор в интериорните пространства

 

Калина Константинова

 

През септември темата на изложението Maison et Objet (Enjoy!) ще ни вдъхнови и ще влее радост и позитивни емоции в ежедневието ни. Фирмите и производителите се освобождават от строгостта и пестеливостта, която си наложиха по време и след пандемичната криза. От 7 до 11 септември 2023 г. форумът ще „търси удоволствието“ и обещава повече цветове, но също и екстравагантност, дързост и хумор като добавена стойност на това ново издание.

Посетителите ще преоткрият радостта от добре проектираните пространства, ще поставят под съмнение добродетелното и разумно потребление, така широко пропагандирано през последните години, ще имат желание отново да „омагьосат“ средата си. Без да пренебрегват екологичните проблеми и редица други предизвикателства, пред които е поставен света, потребителите разбират, че всеки е изтъкан от противоречия и индивидуалният стремеж за  благополучие в крайна сметка надделява. „Стигаме до абсолютен пароксизъм на провокиращия безпокойство контекст и днес сме почти в повратна точка“, анализира Патриша Босолей, директор на секторите за Перспективи и Околна среда и Дизайн на агенция Peclers Paris. „Преоткриването на формите на оптимизъм в индивидуален, дори егоистичен аспект става почти животоспасяващо“.

Трите тенденции, илюстриращи основната тема са: Съблазнителна изразителност, Освобождаваща креативност, Повишена (дигитална) чувствителност.

 

Съблазнителна изразителност

Изолацията, работата от дистанция, самотата ни дойдоха в повече. Искаме да се покажем, да бъдем видени, да се отличим. Да играем със себе си, да си създаваме различни идентичности дори само за една снимка е широко разпространен стремеж не само сред младите. Приложението Lensa AI, например, е добър пример в тази насока.

Не припознаваме дома ни вече като спокойно и тихо убежище, а искаме да го превърнем в експресивна сцена. Играем със светлината, сценографираме пространството, използваме луксозни материи. Превръщаме ежедневието си в пищно парти, за да се възползваме максимално от настоящия момент.

Възражда се блясъка и екстравагантността от  края на 70-те и 80-те години. Носталгията към бляскавата атмосфера на нощните клубове като Studio 54 или Palace откриваме преразгледана в нови гостоприемни пространства.

Илюстрация на тенденцията виждаме в колекциите на производител като Theoreme Editions, както и в еклектичните предложения на американеца Джонатан Адлер, в  класиката на Matière Grise, Batchair, който може да бъде изработен от блестящ месинг, в масите с преливащи се цветове на Victoria Wilmotte или декоративните стъклени предмети с медни ефекти и извивки от An&Angel.

 

 

Освобождаваща креативност

Животът ни е изпълнен с предизвикателства и задължения и мечтаем за повече моменти на безгрижие. Препратките към детството, развлеченията, учудването оживяват ежедневието ни. По отношение на интериорите търсенето на удоволствие се изразява в сценографии с необичаен хумор, игра на мащаби, утопични илюстрации, фантастични вселени, дръзка естетика…

Така например нигериецът Yinka Ilori изразява своя приятен радикализъм и хроматична дързост в разнообразните си колекции и дори в офисите си в Лондон; а британката Bethan Laura Wood тържествува над сивото ежедневие с експлозия от цветове, която пренася и върху самата себе си.

 

 

 

„Днес идеята за търсене на емоция и положителна динамика е изключително важна“, анализира Патриша Босолей. „Впускаме се в по-забавни, по-експресивни, по-цветни територии. Търсим вдъхновение от поколението на дизайнерите-утописти от 60-те години и техния ретро футуризъм и наивна визията за бъдещето, която бихме искали да намерим отново“.

Ярките, живи и дръзки цветове са привилегировани за вдъхване на нов живот в ежедневието. Материите са приятни на докосване, игрите на пропорциите предават усещане за кукленска къща. Тръбните структури с чисти линии, с почти детински аспект, на Мюлер Ван Северен се вписват перфектно в тенденцията, както и колекциите на 13desserts, Maison Dada, Bleu Citron, Kalager, ColorTherapis, Pulpo, Ibaba Rwanda…

 

 

 

Повишена (дигитална) чувствителност

Светът около нас се променя. Дигитализацията обсебва всички сфери от живота ни, но се превръща и в прозорец към нови възприятия за нас самите, към по-игриво, без задръжки, привлекателно и достъпно благополучие, благодарение на разширената реалност и сетивното потапяне. Имаме желание да потърсим в нематериалното други възможности на осезаемото. Започваме да създаваме в дигиталния свят продукти, които сме изкушени да възпроизведем и в реалния. Така и естетиката се променя. Формите се трансформират, те вече са по-овални, „течни“, ергономични, биофизични; материите са с метален, луминесцентен,  хромиран аспект, изцяло вдъхновени от естетиката, открита в дигиталното. Подходът напомня този на дизайнерката Сабине Марселис, която благодарение на Virtual Tactility представя виртуално дизайнерски продукти, пораждащи реални сетивни преживявания. Металните модули на рафтовете Frequency на Kataba илюстрират тенденцията, както и „омекотените“ и заоблени творения на Francesco Balzano за Theoreme Editions, столът Unstressed на шведското дизайнерско студио Stamuli или отпечатаните в 3D вази с преливащо се покритие на студио Аrgot…

 

 

 

 

През септември посетителите на изложението ще открият и напълно нов сектор- „Благосъстояние и красота“, който има стремеж да се превърне във важен фактор, разкриващ и анализиращ тенденциите в тази насока.

Специални издания