Домът на Нона Йотова и Богомил Бонев

Банско, 500 години по-късно

Домът на  Нона Йотова и Богомил Бонев е в стил “италианска вила от XVI век”

Антоанета Баева, снимки “Студио МЕМ”

Как в Банско 500 години по-късно се постига стил “италианска вила от XVI век”?  С индонезийски мебели, камъчета от река Глазне, мивка от Мексико и 300-годишни греди от стара българска къща. Това е рецептата на Богомил Бонев и Нона Йотова. Новото им жилище е кацнало в обширно таванско помещение във ваканционния комплекс Royal Towers в Банско. Отворено е към небето с големи капандури. Артистично, топло, с бохемска атмосфера и с много място за приятели. Двамата са единодушни, че едно от най-впечатляващите неща в апартамента  са стените ­ част от тях са в стил non finito (от итал. незавършено). Другите стени са по-скоро рисувани, отколкото боядисвани  ­ дело са на художника Стоян Стефанов-Стуци. Усамотявал се, пускал си опера и не отварял вратата на никого, докато работел, разказват собствениците. Реставрирани греди от стара българска къща допълват усещането за арт и ретро. Забележителна е и банята, облицована с бели камъчета от местната река.Обзавеждането е преобладаващо от индонезийски мебели, които, изненадващо, идеално се вписват в концепцията за италианска вила от времето на Ренесанса. Декорацията и детайлите са от цял свят. Къщата е пълна и с интересни подаръци
от приятели ­ истински воденичен камък, конска сбруя, меч, картина на жена, която по думите на собствениците е “вградената булка” в дома…  Доминиращите цветове са кафяво, оранжево и бежово. Апартаментът е разположен на около 200 кв. м, с голяма дневна с камина, две спални и две бани, големи тераси.

1. Нона Йотова и Богомил Бонев обзавеждат жилището си с предмети от цял свят.
2. Поглед от входа към дневната. Апартаментът е разположен в обширно подпокривно пространство. Подът е състарена теракота от Martineli. Стените са създадени с техниката non finito от нееднакви по размер и форма тухли от Рудозем, печени на  слама. Кухня няма, само мивка с хладилник в стил 50-те години от новата серия на Smeg. Шкафовете са от българската фирма от Разлог Bellar.
3. Пейката, разположена до входната врата, е от столичния  магазин Бамбукту.

Домашната винотека естествено се вписва в интериора.

1. Поглед от дневната към входа. Плочките образуват “килим” около камината. Шкафът е индонезийски.
 2. Ратановите мебели в дневната от магазин Mobexpert са в хармония с тухлените стени и гредите на скосения таван. 

Специални издания