Диванът, мой приятел

Или мой враг. Дизайнът се вижда с просто око и затова по-лесно се избира, но скритата страна на дивана е това, което го прави любимо място или бреме


 

Валя Иванова

Дизайнът се вижда с просто око и затова по-лесно се избира, но скритата страна на дивана – структура, пълнежи, характеристики на дамаската, е това, което го прави любимо място или бреме. Как да видим дивана отвътре? Някои производители показват разрез, други илюстрират вътрешността с картинка и описания, трети отговарят уклончиво. Оттук трябва да започне изборът. Останалото е въпрос на личен вкус и обикаляне на магазини и сайтове.

Видове пълнежи

В масовия случай за пълнеж на седалката се използва пенополиуретанова пяна, или т. нар. дунапрен. Този материал има различни показатели като плътност и еластичност – по-високата плътност осигурява по-бавно слягане. Основно се използва дунапрен с плътност от 25 кг/м3 до 30 кг/м3. Слягането при диван с пълнеж 18 кг/м3 е до 4 пъти по-бързо. Вторият тип пълнеж е HR дунапрен (високоеластичен). При него плътността започва от 30 кг/м3, но въпреки това дунапренът е по-мек, а слягането му е по-бавно.

Структура

Дървеният материал за корпуса основно е иглолистен (чам). По-рядко се използва бук, който е по-здрав, но и цената е по-висока. Плоскостите са разнообразни – фазер, OSB, ПДЧ и шперплат. OSB са пресовани дървени частици, слепени с устойчиво лепило. ПДЧ-то (талашит) е същият тип плоскост, но частиците са ситно накълцани. Шперплатът е многолистова дървесина, в която се редуват фурнир и ситни частици, слепени с лепило и е най-здрав, но рядко има производство, базирано изцяло на този тип плоскости.

Дамаската

Кожата иска повече грижи по отношение на предпазване от остаряване и напукване. Дамаските от плат пък се цапат. Някои видове текстил са обработени срещу горимост и зацапване. Високият клас платове по-дълго запазват външния си вид.
При избора на дамаска най-безопасно е да се заложи на едноцветни десени, които могат да бъдат освежени с възглавници. Благородните, меки, сложни цветове звучат елегантно и са независими от модите.
Цените на дамаските варират от 4 до над 50 лв. на м, като най-популярен е ценовият диапазон между 10 и 35 лв. От гледна точка на здравината производителите рядко поемат гаранция.

Дизайн

Актуални са едрите, изчистени форми. Новите дивани често са на модулен принцип и могат да се конфигурират различно. Дълбочината на седалките остава по-голяма, а височината – по-малка от традиционната. Гърбовете са ниски, като така се олекотява визията. Краката са геометрични, от инокс или дърво.

Екологичност

Днес трудно се откриват суровини и материали, които не са базирани на петролната промишленост. В тази връзка влаганите в диваните полиуретан, силикон, пластмаси, плоскости от дървесни частици, третирани тъкани също отделят вредни вещества. Къде се крие отровата? Като начало в плоскостите, в които дървесните частици са слепени с лепила, емитиращи формалдехид. Решението е стриктно да се ползват само материали, одобрени от ЕС. Така например има три категории ПДЧ, като само клас Е1 е напълно безопасен без допълнително покритие.
В третирането на дамаските също се ползва химия. За да се избегне, може да се заложи на естествени тъкани и на сигурни производители, които спазват изискванията за безопасност. Прекалено ниската цена е рискована.

Пълнежът също може да се замени от естествен – латекс или памучна вата с висока плътност.

Целият материал в бр. 10/2011
 

 

Специални издания