Чайна церемония вкъщи

Калина Константинова, снимки “студио МЕМ”

Време за почивка почти не остава, но при желание бихме могли дори за малко да се отпуснем на чаша чай. Както е широко известно, чайната церемония в Япония е изкуство. За да релаксираме вкъщи, обаче не е необходимо да спазваме всички вековни правила, които съпътстват този ритуал. Достатъчно е да създадем спокойна и хармонична атмосфера. Каним ви на чаша зелен чай, но не обикновен, а матча – това е зелен чай на прах, който се използва при японската чайна церемония, а също и като натурален оцветител и аромат в различни хранителни продукти.

Вкусът му е леко горчив и много ободряващ. Зеленият чай на прах идва от Китай и е пренесен в Япония през 1191 г. от монаха Еisai. През ХVI век учителят по чай Sen no Kikyu е формулирал принципите на чайната церемония (chanoyu) и е отбелязал, че матчата е чаят, който е най-подходящ за тази цел. Той се произвежда от най-нежните листенца на чая, които след изсушаване се стриват на прах.

1. Чаеният прах се разбива с тази оригинална японска четка. В зависимост от продължителността и скоростта на разбиване, може да се образува и пяна.                                                                                  2. Зеленият чай е много ободряващ, а и положителното му въздействие върху здравето на хората е доказано. Вкусовите му качества могат да се разнообразят, ако е смесен с други аромати, подправки, плодове, цветя. Тук ви предлагаме
три различни вида зелен чай:
 матча;
 зелен чай с матча;
 зелен чай "синият Буда" (Mariage Frе`res).
3. Както вече отбелязахме, матчата има широко разпространение в кулинарното
изкуство не само като натурален оцветител, но и като добавка заради специфичния
си вкус. Предлагаме ви сладки с матча по рецепта на Mariage Frе`res
4. Японските чайници като неотменна част от чаената церемония имат
специфичен дизайн. С многообразните си форми, цветове и размери те
създават неповторимо настроение.

Продукти: 120 г масло, 50 г бадеми на прах, 130 г захар, 4 белтъка, 50 г брашно, 2-3 ч. л. зелен чай на прах. Приготвяне: Маслото се разтопява. Прибавят се останалите продукти и се разбъркват много добре. Получената смес се излива във формички по ваш избор. Пече се около 15 минути на 180 градуса.

Специални издания