Целият свят в хола на Яна

Дъщерята на прочутите мореплаватели Дончо Папазов и Юлия Гурковска пази спомени и миди от всичките им пътешествия

Станислава Петкова
, снимки студио МЕМ

Мачта, барометър, стари морски карти, секстант и други навигаторски уреди… Не, не ви каня на яхта, макар че би било много вълнуващо. Но и тук ще ви хареса – в семейното жилище на големите мореплаватели Дончо Папазов и Юлия Гурковска – Джу. То е пълно със спомени за приключения по вода. Сега в него живее семейството на Яна, тяхната дъщеря, която се прочу още преди четвърт век – едва 5-годишна,  обиколи света за 777 дни с родителите си на яхтата “Тивия”.
Днес ДонЧо Папазов още кръстосва пристанищата, но предимно с каравана, а Юлия Гурковска от 5 години не е между нас. Но Яна, нейният мъж Джовани и 5-годишният им син Виктор поддържат достолепния стар апартамент в същия вид, в който някога Дончо е приготвял божествени ястия за вечеря, а Джу е свирела романтични мелодии на пиано.

150-те квадратни метра, които обитават младите, са в солидна софийска кооперация, строена през 1933 г. Там са живeли много семейства, преди Дончо и Джу да се нанесат през 70-те години. Оттогава насам апартаментът се прославя с безброй паметни купони. “Освен традиционния маскен бал около Коледа правехме карнавали и за рождени дни, и обикновени събирания с много музика и весели гости – най-редовно се събираха по стотина души. Провален купон не е имало.
Тук сме празнували много неща, само аз съм посрещала 3 сватби и един развод – близки приятели първо се ожениха в нашия апартамент, после се събрахме да полеем развода им пак тук. И до днес имам 150 стъклени чаши, каня приятелчетата на Виктор с техните родители, спазвам традицията на купоните, които родителите ми толкова много обичаха”, разказва Яна.
По време на голям купон преди десетилетия изчезнала една от реликвите в апартамента – екзотична пластика, която Дончо и Джу си донесли от далечен остров. Те я издирвали напразно до един ден, в който на вратата звъннал известен столичен колекционер и я върнал. Крадецът пласирал пластиката на него и той веднага схванал каква е работата, но я взел само и само за да я върне на нейните собственици.

Хубав спомен от старите купони в дома е любопитна музикална конструкция от усилвател, колони и грамофон, сглобени от друг семеен приятел – ст. н. с., д-р и т. н. Джони Пенков. Уредбата свири и до днес. Сред реликвите тук е
счупената мачта от лодката “Джу 5”, с която ветроходците преживели бурно плаване в Тихия океан.

Специални издания