Романтична баня

Остаряла и не функционална баня в парижки апартамент се превръща в добре сценографирано пространство

 

Калина Константинова, проект Амели Вермерш

 

Интервенцията на арх. Амели Вермерш в този типичен парижки апартамент е само в банята. Пространството от 7 кв.м се е нуждаело от реновация. Собствениците пожелали да му придадат характер и известна театралност, запазвайки стилистичната му идентичност и същевременно осъвременявайки го.

Преди реновацията, пространството е било нефункционално,  без атмосфера, като определено е липсвала  хармония между разнообразните елементи. Ваната се е намирала под прозореца и е служела и за душ зона, шкафовете били с модерна визия…

Настилката от циментови плочки е единствения запазен елемент, но който е вдъхновил и целия проект, позволявайки на архитектката да ориентира естетиката към стил, типичен за края на XIX и началото на XX век, както и към определени цветове и тоналности.

Интериорът е замислен като театрална сцена или декор на филм, в който ваната заема главна роля. За нея е създадена специална овална ниша, облицована в долната си част със сини керамични плочки, оформящи перфектен фон.  Тяхната полирана повърхност и издължена форма придават елегантност. Водоустойчив тапет с флорални изображения в приятен романтичен стил, приканва към мечти за далечни пътешествия.

Проектиран е специален шкаф, който се вписва по оптимален начин в един от ъглите и който се възползва от голямата височина на помещението.

Овалните линии и елементи придават женственост и мекота на пространството.

Осветлението е приглушено, позволявайки на  погледа да бъде привлечен от пейзажа на тапета, без да се разсейва от други елементи.

Таванът, боядисан в светло синя тоналност (Farrow & Ball), визуално продължава сюжета на тапета и на практика се слива с изобразеното небе.

Мраморните фризове с дървени кантове създават динамика и структурират пространството.

Обзавеждането е хармоничен микс между съвременни елементи с ретро визия (ваната, мивката и смесителите за нея са избрани от каталога на фирма Margot;  смесителите за ваната и душа са от Husdon & Reed; тапетът- от Ananbô; керамичните плочки са от The Winchester Tile Company ), антикварни находки (огледалото) и мебели, създадени специално за мястото (шкафът и осветителните тела).

Сега в банята е изградена и самостоятелна душ зона. Всички елементи (душ-зона, вана, мивка, тоалетна, голям шкаф) са намерили своето оптимално място, въпреки ограничената квадратура.

 

Специални издания