Цветовете и вкусовете на лятото

Текст, рецепти и декорация Калина Константинова, снимки  Александър Новоселски

 

Декорация с подръчни материали за свежа и оригинална лятна маса

 

Заобиколени сме от вече използвани, непотребни вещи, които с малко въображение може да превърнем в нови и красиви предмети, на които да се порадваме дори и само в рамките на един обяд. Например няколко празни бутилки и буркани, боядисани в различни цветове и декорирани по интересен начин могат да се превърнат в група оригинални вази, които да бъдат акцент на масата. Това е много удачен начин с малко средства да разнообразим стила на нашия дом. Избраните цветове- лилаво и жълто са подходящи за летния сезон и са комбинирани с цветя в същите тонове. Като допълнение ви предлагаме две леки  рецепти, изпълнени с богатия вкус на лятото.

 

 

Студена супа от грах

Продукти: 1 глава лук,  600 г грах, 1 л зеленчуков бульон, сол, зехтин, течна сметана, заквасена сметана, синьо сирене

Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтин, докато омекне. Прибавят се граха и зеленчуковия бульон. Вари се около 20 минути. Миксира се и се прецежда през финна цедка. Прибавя се  течна сметана . Оставя се да изстине и се украсява със синьо сирене.

 

Тарта с плодове и разбити белтъци

Продукти: За блата: 140 г масло, 80 г захар, 1 яйце, 200 г брашно, 50 г бадеми на прах; За бадемовия крем: 100 г меко масло, 100 г захар, 100 г бадеми на прах, 1 ч.л. брашно, 2 яйца; пресни плодове; За белтъчения крем- 4 белтъка, 440 г захар, 16 cl вода.

Приготвяне: Смесете  маслото и захарта. Прибавете яйцето и едно пакетче ванилия, както и брашното и смлените бадеми. Омесете тесто, направете го на топка, завийте го във фолио и го поставете в хладилника за около час. Загрейте фурната на 180 градуса. Разточете тестото и покрийте с него дъното на  кръгла предварително намазана с масло голяма тава за тарта или няколко малки. Набодете няколко пъти с вилица. Сложете във фурната и печете около 10-15 минути, докато порозовее. Извадете от фурната и оставете да изстине. За бадемовия крем разбъркайте заедно маслото, захарта и брашното. Прибавете яйцата и смлените бадеми. С получената смес покрийте вече изпечения блат. Поставете във фурната отново за около 10 минути. Когато тартите са добре изпечени и охладени се гарнират с пресните плодове. Върху тях може да сложи белтъчен крем. За него се приготвя гъст захарен сироп. Белтъците се разбиват на пяна. Към тях се прибавя на тънка струйка горещия сироп и продължават да се разбиват. Към сместа може да се прибави и готварска боя.

Специални издания