Цветен Великден

Текст, декорация и рецепти Калина Константинова, снимки Александър Новоселски

 

Каним природата на масата за Великден.  Мъх, слама и пролетни цветя оформят центъра на композицията, а яйцата са разпръснати или поставени в малки кошнички. Оцветени са алтернативно и минималистично със златна боя – няколко щриха или точки, които са достатъчни, за да са в хармония с останалата по-активна декорация. Пролетна супа, свежа салата, пухкав бриош и красива торта влизат в състава на празничното ни меню.

 

Рецепти

Бриош с шамфъстък

Продукти: 350 г брашно, щипка сол, 40 г захар, 20 г прясна мая, 4 яйца, 200 г масло, сушени кайсии, шамфъстък, яйце за намазване

Приготвяне: Брашното се изсипва в купа и се смесва със захарта, солта, маята, яйцата. Когато сместа е хомогенна се прибавя маслото и тестото се меси около 10 минути. Накрая се прибавят и шамфъстъка и сушените кайсии, нарязани на парченца. Оставя се в хладилник за 3 часа. Изважда се и се поставя във формата за печене. Оставя се на топло, за да удвои обема си. Намазва се с разбито яйце. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час или докато се зачерви добре.

 

Лека кокосова торта

Продукти: За блата- 5 белтъка, 180 г кокосови стърготини, 1 ч.ч. захар. За крема- 500 г изцедено кисело мляко, 100 г захар, 100 мл течна сметана, 1 пакетче желатин

Приготвяне: Белтъците се разбиват на пяна и към тях постепенно се прибавя захарта. Смесват се деликатно с кокосовите стърготини. Така получената смес се разтила върху хартия за печене и се пече на 150 г докато стане златиста и хрупкава. Изважда се и от нея се изрязват желаните форми. Киселото мляко се смесва с течната сметана, захарта и желатина, предварително разтопен на водна баня. Във форма за торта поставяме един кокосов блат, покриваме с част от крема; отгоре поставяме втори блат и отново покриваме с крем. Поставяме тортата в хладилник, за да стегне.

 

Специални издания