Храна и изкуство

Ресторант Le Martin е динамично градско пространство, адаптирано 

към забързаното ежедневие на парижани

 

Калина Константинова

 

За да привлекат и да задържат клиентите си, ресторантите намират нови атрактивни формули. Едно от решенията е ресторантът да бъде отворен през целия ден и адаптивен към желанията и нуждите на гостите си. Именно това е насоката, която са избрали от ресторант Le Martin в Париж. В него всеки се чувства добре дошъл от ранна сутрин да късна вечер. Ароматни палачинки или домашна гранола сутрин, леко ястие с риба и зеленчуци и незабравим авокадо тост на обяд, чай и сладки изкушения за следобедна закуска, предястие с аспержи за вечеря и авторски коктейл по-късно през нощта- апетитните предложения се редуват едно след друго.

Шеф готвач в Le Martin е Емануел де Оливейра, прекарал три години в отличения с три звезди ресторант Sketch в Лондон на прочутия френски шеф Пиер Ганиер. Барман и миксолог е Антоан Перо, който е създал напълно авторско меню с много изненади.

Ресторантът се помещава в сграда, известна с името Château d’Albat’art, приютявала дълги години различни артисти. Днес Le Martin пази спомена за отминалия артистичен период със стенни фрески, реализирани преди години или нови, създадени специално за мястото. В  пространство на приземния етаж, посветено на изкуството, продължават да се организират временни изложби. Изкуството е навсякъде в интериора с фотографии, илюстрации, колажи, които могат да бъдат купени.

Незабележим от улицата, ресторантът разполага с голям озеленен двор. Цветните мебели на френската фирма Fermob са приятен акцент във външното пространството. Интериорът е микс от антикварни и дизайнерски находки. Интериорният дизайнер Дидие Гомез е успял да намери перфектната хармония между фотьойли на Жан Пруве, столове на Филип Старк и килими на Том Диксън.

Намираме изкуството и в отношението към храната. Всяко едно от поднесените ястия е като картина, която съзерцаваме дълго преди да успеем да опитаме.

 

 

Лимонов пай

Продукти- За блата: 250 г брашно, 150 г масло, 50 г захар, 1 яйце, щипка сол. За крема: 150 мл лимонов сок, настъргана кора от лимон, 150 г захар, 3 яйца, 1 лъжица царевично нишесте или брашно, 75 г масло.

Приготвяне: Започнете с приготвянето на блата. Разбийте яйцето със захарта, прибавете брашното и разбъркайте. Прибавете маслото, оформете топка и я поставете за около час в хладилника.  След това я разточете, поставете в тава и изпечете за около 10 минути на 180 градуса. Оставете настрана.

За крема, изсипете лимоновия сок в тенджера и го затоплете до кипване. Прибавете настърганата кора. Разбъркайте яйцата със захарта и лъжицата царевично нишесте. Прибавете внимателно към сместа горещия лимонов сок. Прехвърлете цялата смес отново на котлона на умерена температура и я оставете да се сгъсти, като разбърквате непрекъснато.  След като изстине малко, прибавете маслото и отново разбъркайте добре. Изсипете върху вече изпечения блат, оставете да се охлади и сервирайте.

 

 

Адрес: 40 bis Rue René Boulanger, 75010 Париж

Специални издания