Тунис – ориенталско гостоприемство в европейски стил

 

Северноафриканската държава очарова със своята вековна история, богато културно наследство и превъзходна кухня

 

текст и снимки Калина Константинова

 

Зажаднели за пътешествия, далечни дестинации, срещи с нови култури, се отправяме към Тунис, който само след 2 часа във въздуха с чартърния полет на Емералд Травел ни пренася в един напълно различен свят.  Още със стъпването на тунизийска земя сме очаровани от гостоприемството, с което сме посрещнати; с всеки изминал ден сме все по-впечатлени от изключително богатата история на страната и от запазеното културно наследство. Всеки етап от пътешествието ни е съпроводен и с неочаквани кулинарни открития.

All-inclusive формулите на повечето хотели определено не ни помагат в борбата с излишните килограми… Неизброими са предложенията за салати, мезета, месни и безмесни ясния, десерти и плодове, толкова апетитни, че само благодарение на много силна воля не опитваме от всички.

 

 

По време на различни екскурзии из страната откриваме изключителни автентични ястия. В Хамамет участваме в кулинарен курс, по време на който научаваме как се приготвя „брик“, може би най-традиционния тунизийски специалитет. За него са необходими кръгли кори (малко по-дебели и по-жилави от нашите), разнообразни плънки (сварени картофи, риба тон, месо, каперси, кисели краставички, зелени подправки…) и сурово яйце. Плънката се разполага в средата на кората във формата на полумесец;суровото яйце се поставя – така, че полумесецът да го задържи; кората се прихлупва върху плънката и с майсторски жест се приплъзва към тенджера със загрято на силна температура олио. Баничката се запържва от всички страни, докато не придобие апетитен загар. След няколко минути, колкото да изстине съвсем малко, се наслаждаваме на хрупкавата й коричка и все още течния жълтък.

На обяд опитваме „чорба“- гъста и засищаща ароматна супа с домати, ечемик, нахут и зеленчуци.

 

 

В Сиди Бу Саид, бяло-синия град на художниците, не устояваме на бамболини – гореща, току-що приготвена поничка, щедро поръсена със захар. В най-живописното кафене в града с гледка към пристанището, „Café des délices“, утоляваме жаждата си с чаша ароматен ментов чай, пълна с пресни бадеми.

 

 

На излизане от града забелязваме бутик с хиляди подправки, между които най-харесваната – хариса. Без този лют чушков сос на маса в Тунис май не се сяда, въпреки че поради прекомерната си пикантност, подправката е предизвикателство за сетивата дори на най-големите любители на интензивния й вкус. След Сиди Бу Саид се отправяме към Громбалия, винен регион, където откриваме изключително разнообразие на бели, червени вина и розе. Тук опитваме типичното тунизийско „сиво“ вино (Gris de Tunisie), свежо и с плодови нотки.

Разхождайки се из пристанището на Порт Ел Кантауи, сме привлечени от аромати на захаросани ядки и цъфнал жасмин.

 

 

На следващия ден, на път за Сахара, може би никога няма да забравим вкуса на фурмите, които купуваме на фона на изгряващото слънце над соленото пустинно езеро Шот Ел-Джерид. А пакетчето сол, което получаваме като подарък, дълго ще добавя специална емоция към ястията ни вкъщи.

На обяд, в ден, започнал в 3 през нощта, и след вълнуващи преживявания като разходки с камили в пустинята и състезния с ATV, сме поканени в типичен берберски дом в селцето Матмата, издълбан във вътрешността на голите хълмове. Вярва се, че тези подземни жилища са се появили по време на Римската империя, когато римляните заселили в региона египетски племена и им заповядали да убиват всеки, който срещнат по пътя. Местните жители, за да спасят живота си и да се укрият от нашествениците, напуснали домовете си и заживели в изкопани от тях пещери, от които излизали само през нощта. Любезните домакини ни посрещат с домашни питки, мед и зехтин и с берберски чай от розмарин и мащерка – незабравим обяд в необичайна обстановка. На място опитваме и още едно типично местно ястие – ароматната шакшука (яйца в доматен сос с лук и зелени билки).

 

 

Въпреки този засищащ обяд, няколко часа по-късно не отказваме порция кус-кус – другото традиционно ястие, което може да се срещне в разнообразни вариации в различните региони на Тунис, с неговите топли и слънчеви нюанси, аромати и вкусове.

 

 

Пътуването е към края си, но не може да приключи без тунизийските сладкиши – красиви като бижута, сладки, но не прекалено, с наситен вкус на бадеми, шам фъстък, лешници и с лек цитрусов аромат.

 

 

След 1-ви юни 2021 г. организирани туристи, пътуващи с чартърни полети до Тунис, не представят на границата отрицателен PCR тест, ако имат ваксинационен сертификат или друг документ, че са преболедували COVID 19, валиден от поне шест седмици преди датата на пътуване. За деца под 12 г. не се изисква представяне на PCR тест.

 

Тунис е емоция, която си заслужава да се усети със сърцето. С директните чартърни полети на Емералд Травел от София и Варна имате възможност да летите до тази изключително гостоприемна дестинация всяка сряда до 27-ми октомври 2021 г.

https://emerald.bg/bg/pochivka/935/pochivka-v-tunis-sas-samolet-ot-sofia-v-sriada-7-noshtuvki

Специални издания